Windows XP säkerhet

Windows XP har inte uppdaterats sedan 2014, men rädsla för utpressningsprogram får nu Microsoft att uppdatera det gamla operativsystemet.

Virusrädsla: Microsoft uppdaterar Windows XP

Windows XP har inte uppdaterats sedan sedan 2014, men rädsla för en pandemi av utpressningsprogram har fått Microsoft att släppa en säkerhetsuppdatering till det gamla operativsystemet.

Det har gått mer än fem år sedan vi här på PC-tidningen började avråda folk att använda Windows XP. I april 2014 upphörde nämligen Microsoft med alla former av support, vilket gjorde att operativsystemet inte längre fick några säkerhetsuppdateringar som täppte till farliga säkerhetshål.

Därför är det mycket överraskande att Microsoft släpper en uppdatering till ett operativsystem som är nedlagt och begravet. 

Fruktar en pandemi 

Orsaken är att Microsoft fruktar en stor pandemi av utpressningsprogram liknande den med masken Wannacry som infekterade miljontals datorer världen över. 

Det brutala sabotageprogrammet drabbade även åtskilliga av våra läsares datorer, med resultatet att filer krypterades och bara kunde återställas genom att betala en lösensumma till ett anonymt bitcoin-konto. 

Läs om varför Wannacry-angreppet var så farligt

Hämta uppdateringen om du har Windows XP

Det nya hotet, som ännu inte har inneburit några konkreta angrepp, kan utnyttja säkerhetshål i Windows XP, Windows 7 och Windows Server, men har du använder Windows 7 eller Server-versionen kommer operativsystemen att uppdateras precis som vanligt. 

Om du använder Windows XP kommer datorn däremot inte att uppdateras automatiskt. I stället måste du hämta uppdateringen från länken här nedan och installera den själv på dina datorer. 

Uppdateringen skyddat mot detta nya hot, men eftersom XP inte har fått några andra uppdateringar de senaste fem åren rekommenderar vi fortfarande att du aldrig använder en dator med Windows XP om du har den ansluten till internet.

> Hämta uppdateringen till Windows XP hos Microsoft.

Kanske är du intresserad av...