Genvägstangenter i Windows
Genväg

Föredrar du den omständliga vägen? Nej, det gör du inte. Gå rakt på sak med fem överraskande genvägar i Windows.

Smarta Windows-genvägar som du förmodligen inte känner till

Känner du till dessa fem genvägar? Då kan du med gott samvete kalla dig för en PC-expert av första graden. Vi har samlat ett gäng sällsynta tips för att förbättra hur du jobbar med datorn.

Livet med en dator består av så mycket mer än CTRL + C och CTRL + V.

Visst, kopiera och klistra är viktigt, men det finns faktiskt hundratals andra kortkommandon som kan berika och förenkla ditt arbete vid datorn.

Läs också: Här är de bästa genvägarna i Windows 10

Du känner säkert till många av dem själv, men vi på PC-tidningens redaktion vågar påstå att du inte känner till mer än en av de fem utvalda genvägarna som vi presenterar här.

Är du redo?

1. Kopiera text från en dialogruta

Du kanske tror att du kan allt om den första genvägen, men det är inte säkert att du gör det.

Vi vet alla att CTRL + C flyttar något till urklippshanteraren, men att den fungerar även i dialogrutor är en hemlighet.

Nästa gång du ser ett felmeddelande i Windows behöver du inte skriva in texten manuellt, utan kan helt enkelt använda CTRL + C följt av CTRL + V för att skriva in texten i Googles sökruta och ta reda på vad felmeddelandet egentligen betyder.

Du behöver inte ens markera texten först - eftersom du vanligtvis inte kan göra det i en dialogruta.

2. Maximera fönster utan musen

När vi vill göra ett fönster större drar vi antingen i kanten av fönstret eller klickar på genvägen Maximera i det övre högra hörnet av fönstret. Men detta är inte nödvändigt.

Om fönstret är markerat (dvs. aktivt) kan du använda Windows-tangenten plus uppåtpilen för att maximera fönstret utan att använda musen. Windows-tangenten plus nedåtpilen resulterar logiskt nog i ett mindre fönster.

Om du arbetar i en Microsoft Store-app kan du även ställa in fönstret i helskärmsläge på ett liknande sätt. I så fall använder du genvägen Windows-tangenten + Skift + Enter.

Läs också: Här är de galnaste kortkommandona i Windows

Om skärmen blir svart i Windows kan du åtgärda problemet med en tangentbordskombination.
Svart skärm

Om skärmen blir svart i Windows kan du försöka åtgärda problemet med en genväg som kräver lite fingerfärdighet, eftersom du måste trycka på fyra tangenter samtidigt.

3. Fixa skärmen när den blir svart

Om skärmen blir svart utan förvarning har det ofta något att göra med bildskärmsdrivrutinen. Den naturliga reaktionen i detta fall är att starta om datorn med strömbrytaren och hoppas på det bästa.

Men det finns ett bra alternativ som du bör prova först. Genvägen kan omfatta inte mindre än fyra tangenter, men det är fortfarande att föredra framför en svart skärm.

Så tryck på Windows-tangenten + CTRL + Skift + B. Detta kommer att informera Windows om att du har stött på en svart skärm och systemet kommer att försöka lösa problemet.

4. Klicka dig fram till filegenskaperna

I menyn Filegenskaper kan du ändra informationen för enskilda filer. Detta är användbart om du till exempel vill ändra vem som ska ha rätt att använda filen eller ändra dess metadata som när filen är skapad.

Normalt nås menyn Egenskaper genom att först högerklicka på en fil eller mapp. Om du håller ned Alt samtidigt som du dubbelklickar på filen kommer du dock direkt till menyn.

Läs också: Praktisk genväg. Så använder du emojis och tecken i Windows

5. Ändra ordningsföljden i en lista i Word

Det sista tricket kanske egentligen inte egentligen är ett Windows-trick eftersom det är relaterat till Word, men det är så briljant att alla Windows-användare borde känna till det.

När du arbetar med en punktlista i Word och behöver byta ordning (till exempel för att få delarna i alfabetisk ordning), är det vanligtvis ett jättearbete att flytta de olika delarna på plats. Vanligtvis riskerar du också att förstöra punktlistan eller den övriga formateringen.

Men inte om du kan det här superknepet:

  • Markera först all text i det objekt i layouten som du vill flytta;
  • Håll sedan ned Skift + All och tryck på nedåtpilen för att flytta den neråt i ordningsföljden, eller på uppåtpilen för att flytta upp den. Den markerade texten kommer att byta plats, och de andra elementen kommer att falla på plats av sig själva.

Prova själv direkt. Visst är det smart? Tricket fungerar även i Google Dokument.

Läs också: Placera populära systemgenvägar i aktivitetsfältet

Du kan också använda kortkommandon för att skapa olika specialtecken på din dator. I den här artikeln kan du lära dig kortkommandona för de vanligaste specialtecknen.

För mer avancerade specialtecken, ladda ner vår guide till hemliga specialtecken här.

Kanske är du intresserad av...