Skapa din egen låsskärm i Windows 11
Microsofts låsskärm

Du behöver inte titta på Microsofts tråkiga låsskärm när du låser Windows. Så här bestämmer du vad du vill att skärmen ska visa när du låser den.

© Shutterstock

Så skapar du din egen låsskärm i Windows 11

Som standard visar låsskärmen i Windows 11 Microsofts egna foton, men du kan faktiskt välja vad du vill se på låsskärmen.

4 augusti 2023 av Martin Lorentsen

När du inte använder Windows kan du låsa skärmen genom att trycka på Windows-tangenten och L på tangentbordet. Om du gör det kommer du att se samma skärm som visas när du startar datorn och ska logga in i Windows.

Vanligtvis består låsskärmen i Windows 11 av en av Microsofts konstnärliga bilder tillsammans med aktuell tid. Men så behöver det inte vara.

Du kan nämligen bestämma vad du vill att låsskärmen ska visa och hur du vill att innehållet ska visas. Du kan till exempel låta låsskärmen fungera som ett bildspel med dina egna privata foton.

LÄS OCKSÅ: Använd dina egna bilder som skrivbordsbakgrund

Så anpassar du låsskärmen i Windows

Du kan helt styra vad låsskärmen i Windows 11 visar, och det är ganska enkelt att göra.

Du kan välja om låsskärmen ska visa ett specifikt foto, en slumpmässig bild som väljs av Microsoft, eller ett bildspel med ett album med dina egna foton;

Så här ställer du in låsskärmen i Windows 11:

  1. Högerklicka på en tom plats på skrivbordet och välj Anpassa.
  2. Klicka på pilen vid Låsskärmen.
  3. Välj vilken typ du vill använda, till exempel Bildspel.
  4. Klicka på Bläddra.
  5. Dubbelklicka på mappen med som innehåller foton du vill ska visas som ett bildspel.

Låsskärmen kommer nu att visa bilderna i mappen som ett bildspel. Observera att du också kan välja vilken information som ska visas, till exempel tid eller väderutsikter.

Om du inte har några snygga bilder du vil visa upp, kan du kanske hitta några i Microsofts nya bibliotek med snygga 4K-bilder du kan hämta kostnadsfritt, eller bland de 100 bilder som väntar på dig i Fördelszonen.

LÄS OCKSÅ: Skanna gamla foton med mobilen

Skapa ett bildspel på din TV

Du kan också skapa ditt eget bildspel på TV:n i vardagsrummet. Om du har en Chromecast kan du nämligen ändra Chromecasts skärmsläckare så att den visar bilder från Google Foto.

Det här smarta knepet fungerar med alla typer av Chromecasts, och i PC-tidningen nummer 13/23 visar vi dig exakt hur du gör. 

I Fördelszonen kan du som är prenumerant läsa en PDF-version av artikeln tillsammans med en utförligt guide.

LÄS OCKSÅ: Vad är en Chromecast?

Kanske är du intresserad av...