När du har justerat inställningarna i Windows 11 är den centrerade Start-knappen borta. Istället finns den på vänster sida, precis som du är van vid.
Start-knapp

När du har justerat inställningarna i Windows 11 är den centrerade Start-knappen borta. Istället finns den på vänster sida, precis som du är van vid.

Så flyttar du Start-knappen i Windows 11 till vänster

Gillar du inte den nya designen i Windows 11 där Start-menyn och Start-knappen är placerade i mitten av skärmen? Då kan du snabbt flytta tillbaka knappen till vänster sida.

I årtionden har du hittat Windows Start-knapp på vänster sida av skärmen. Så har det varit ända sedan Windows 95, som introducerade oss för den moderna Start-menyn för nästan 30 år sedan, där du hittar program och inställningar för datorn.

De flesta skulle nog hävda att år av trogen tjänst har visat att placeringen av Start-knappen fungerade ganska bra, men med introduktionen av Windows 11 bestämde sig Microsoft för att ändra på denna välanvända position.

> Läs också: Microsoft placerar nytt sökfält mitt på skärmen

Var finns Start-knappen i Windows 11?

I Windows 11 hittar du Start-knappen och Start-menyn i mitten av skärmen.

När du öppnar program och deras ikoner placeras i Aktivitetsfältet utökas antalet genvägar i Aktivitetsfältet och därför flyttas Start-knappen ständigt.

Detta innebär att Start-knappen och Start-menyn i Windows 11 som standard ligger närmare mitten ju färre program du har öppna samtidigt.

> Läs också: Lägg till populära genvägar på Aktivitetsfältet

När många program är öppna flyttar sig Start-knappen till vänster.

Detta är dock en något opraktisk lösning på problemet om man måste öppna 50 program varje gång datorn startas för att få start-menyn på vänster sida av skärmen.

I Windows 11 ligger Start-knappen nära mitten av skärmen
Windows 11

I Windows 11 är Start-knappen placerad nära mitten av skärmen och flyttas åt vänster när du öppnar program.

Hur flyttar jag Start-knappen och Start-menyn till vänster i Windows 11?

Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att få Start-knappen flyttad tillbaka till vänster, där du är van vid att den är placerad.

Microsoft har lagt till alternativet i Windows 11:s inställningar, förmodligen för att företaget vid lanseringen av Windows 11 hade räknat med att den nya placeringen inte skulle falla alla i smaken.

Om du vill flytta Start-knappen till vänster i Windows 11 gör du följande:

  1. Högerklicka på Aktivitetsfältet och välj Inställningar för aktivitetsfältet.
  2. Klicka på Beteende för aktivitetsfältet långt ner i fönstret. 
  3. Vid Justering av aktivitetsfältet ska du välja Vänster.

> Läs också: E-bok: Kom igång med Windows 11

Välj bara Vänster istället för Centrera i Aktivitetsfältets inställningar
Vänster sida

Välj bara Vänster istället för Centrera i Aktivitetsfältets inställningar så flyttas Start-knappen tillbaka på vin vanliga plats.

Kanske är du intresserad av...