I Windows 11 hittar du flera inbyggda appar som installerades tillsammans med operativsystemet. Om du ändå inte använder dem är det enkelt att ta bort dem från datorn.
Anbyggda appar

I Windows 11 hittar du flera inbyggda appar som installerades tillsammans med operativsystemet. Om du ändå inte använder dem är det enkelt att ta bort dem från datorn.

Så blir du av med inbyggda appar i Windows 11

Om du aldrig spelar spel i Windows eller använder Xbox-verktygen i Windows 11 kan du ta bort dem och andra oönskade appar från din dator på ett säkert sätt.

Om du någonsin har öppnat Start-menyn på din Windows 11-dator och bläddrat igenom listan över installerade appar och program, då har du förmodligen stött på några som du inte själv har lagt till på datorn.

Under installationen av Windows 11 måste du bestämma dig för ett antal kategorier som bäst beskriver hur du använder din dator, till exempel underhållning, arbete, spel och så vidare.

Läs också: Vad är skillnaden mellan en app och ett program?

När du har kryssat i de kategorier som bäst beskriver din datoranvändning kommer ett antal Microsoft-appar som matchar denna inställning att läggas till.

Men du kanske köpte en dator där Windows 11 redan var färdiginstallerat? Eller kanske du inte insåg att Microsoft har installerat ett antal mer eller mindre värdelösa appar i bakgrunden?

> Läs också: Så kontrollerar du appbehörigheter i Windows

Xbox, Tips, Paint 3D och många andra

Antalet oönskade Microsoft-appar på datorn beror helt och hållet på vilka kategorier som kryssades i under installationen av Windows 11.

Förmodligen kommer du dock att ha fler appar från Xbox, Microsofts spelkonsol, och appar som Tips och Paint 3D. Dessutom har du förmodligen inbyggda spel som Solitaire i Windows 11.

Det finns också appar för att visa eller bygga avancerade 3D-modeller - något som väldigt få människor behöver.

Du kan prova att öppna Start-menyn på datorn och klicka på Alla appar. Du kommer förmodligen att upptäcka flera appar som du aldrig använder. 

> Läs också: Så raderar du en app på mobilen

När du bläddrar igenom listan över installerade appar och program på din dator kommer du att stöta på några som du inte har installerat själv.
Titta i programlistan

När du bläddrar igenom listan över installerade appar och program på din dator kommer du att stöta på några som du inte har installerat själv.

Så tar du bort de installerade apparna i Windows 11

Den goda nyheten är att det nu är mycket enklare att bli av med apparna.

Med Windows 11 behöver du inte längre ett särskilt program för att ta bort medföljande appar, vilket var fallet med Windows 8.

Nu visas de installerade apparna i programlistan på samma ställe som du hittar listan över vanliga program och drivrutiner som är installerade på datorn.

Så gör du:

  1. Högerklicka på Start-knappen och välj Installerade appar.

  2. Bläddra ner i listan och hitta de Microsoft-appar som du inte vill ha på datorn.

  3. Klicka på de tre prickarna längst till höger om appens namn.

  4. Välj Avinstallera.

  5. Klicka på Avinstallera igen för att ta bort appen.

Nu har du frigjort utrymme på datorn som annars hade använts till ingenting.

> Läs också: Så tar du bort ett program i Windows

Kanske är du intresserad av...