Snart får du en sökfunktion i Aktivitetshanteraren i Windows 11
Windows 11:

På en punkt blir Windows 11 snart ännu bättre än sina föregångare, nämligen när det gäller möjligheten att snabbt söka efter program och processer i Aktivitetshanteraren.

Nu kommer sökfunktionen till Aktivitetshanteraren i Windows

Det kan vara oöverskådligt att hitta program och processer i Aktivitetshanteraren, men nu är hjälpen på väg: Snart får du möjlighet att söka efter specifika program i Aktivitetshanteraren i Windows 11.

Aktivitetshanteraren i Windows är ett av de mest centrala verktygen i operativsystemet. Härifrån kan du se alla program och processer som körs på datorn.

I Aktivitetshanteraren visas både program som körs i synliga fönster och dolda processer som arbetar i bakgrunden.

Tyvärr har det hittills varit ganska besvärligt att hitta specifika processer, eftersom det redan i en helt ny installation av Windows 11 ständigt körs 130 inbyggda processer.

När du vill hitta det specifika program som har gått i baklås – till exempel webbläsaren – så att du kan tvinga fram en nedstängning av programmet, kan det vara nästan omöjligt.

> Läs mer om Aktivitetshanteraren i Windows 11 här

Enkel filtrering av program

Det trasslet kan snart vara ett minne blott. I den senaste utvecklarversionen av Windows 11 har nämligen den välkända Aktivitetshanteraren fått en ny funktion som många av oss har velat ha i åratal: Möjligheten att söka efter och filtrera processer och program.

Det innebär att om exempelvis webbläsaren Edge inte fungerar som den ska kan du öppna Aktivitetshanteraren genom att trycka på Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet.

Nu visas ett nytt sökfält längst upp i Aktivitetshanteraren där du kan skriva ”Edge” och sedan filtrera bort alla andra processer. På så sätt kan du snabbt och enkelt klicka på Avsluta aktivitet och därmed tvinga programmet att stänga webbläsaren.

Sökfunktion i Aktivitetshanteraren i Windows
Aktivitetshanterare version 2.0:

I den nya versionen av Aktivitetshanteraren finns det ett sökfält längst upp. När du skriver in namnet på en process eller ett program filtreras alla andra program bort, och det går snabbt att stänga ett program som krånglar.

Aktivitetshanteraren designades om i oktober

Den nya funktionen i Aktivitetshanteraren i Windows 11 kommer efter en stor uppdatering förra månaden då programmet fick ett helt nytt utseende. 

Det är första gången på flera år som Microsoft har uppmärksammat det oumbärliga verktyget, och med den helt nya sökmöjligheten verkar det som om företaget håller på att finslipa verktyget ytterligare.

Om du själv vill prova den nya versionen av Aktivitetshanteraren måste du vara med i Windows Insider-program. Sökfunktionen finns i den version som heter ”Windows 11 Insider build 22623.891”.


Kanske är du intresserad av...