Den nya widgetfunktionen i Windows 11 har fått en egen meny som ligger precis bredvid Start-knappen.
Widgetar i Windows 11:

Den nya widgetfunktionen i Windows 11 har fått en egen meny som ligger precis bredvid Start-knappen.

Fler Windows 11-widgetar på väg i Microsoft Store

Utbudet av nya widgetar i Windows 11 är ganska sparsmakat, men det ska det bli ändring på snart om man får tro Windows-utvecklaren FireCubeStudio.

I juni 2021 lanserades en nyhet i Windows 10 utan något större ståhej, i samband med en uppdatering av operativsystemet.

Efter att uppdateringen installerats dök verktygsfältet ”Nyheter och intressen” upp i Aktivitetsfältet i Windows 10.

Den nya funktionen visade bland annat nyheter och väderprognoser direkt på skrivbordet – och nyheten mottogs med blandad entusiasm. Några ville att verktygsfältet skulle försvinna omedelbart, medan andra gillade tillägget.

> Läs alla nyheter om Windows 11 här

Blev till widgetar i Windows 11

När Windows 11 lanserades i oktober 2021 hade det nya verktygsfältet försvunnit och ersatts av en ny widget-meny precis bredvid Start-knappen. Du kan se ett exempel överst på den här sidan.

Widgetar känner du kanske igen från mobilen i form av genvägsikoner som löpande uppdateras och visar aktuellt innehåll, till exempel en klocka eller väderprognos.

Den nya funktionen i Windows 11 har i grunden samma funktionalitet som verktygsfältet i Windows 10, men fungerar lite bättre tillsammans med operativsystemet.

> Läs även: Så använder du Nyheter och intressen i Windows 10

Utbudet av widgetar är begränsat

Just nu är utbudet av tillgängliga widgetar i Windows 11 ganska magert, förutom de som är installerade redan från början.

Tidigare har Microsoft vagt uttryckt att tanken är att andra utvecklare på sikt ska få lov att utveckla fler widgetar än dem som är inbyggda, men de har ännu inte annonserat något mer konkret.

Nu har dock en utvecklare av appar för Windows avslöjat mer detaljer på kommunikationsplattformen Twitter. 

Fler widgetar med stor uppdatering

Enligt utvecklaren FireCubeStudios är widgetar på väg från tredjepartsutvecklareoch de ska förmodligen komma med den första stora uppdateringen för Windows 11, 22H1 – som även kallas Sun Valley 2.

Den uppdateringen till Windows 11 släpps under andra kvartalet i år, det vill säga mellan 1 april och 30 juni 2022.

Enligt de läckta skärmbilderna, som sägs föreställa en instruktion till utvecklare från Microsoft, ska de nya widgetarna kunna hämtas i Microsoft Store, där det även går att hämta till exempel appar och teman för Windows.

> Möblera ditt skrivbord i Windows med programmet XWidgetm som du hittar i Fördelszonen

Tredjepartswidgetar på väg till Edge

Den läckta informationen avslöjar också att det ska bli möjligt för oberoende utvecklare att skapa så kallade webbwidgetar för webbläsaren Microsoft Edge. 

Det är en kommande funktion för webbläsaren där webbrelaterade widgetar visas i ett sidofält i Edge och den ska fungera även när webbläsaren är stängd. 

Vi vet ännu inte om möjligheten till fler widgetar också kommer att finnas i Windows 10, men vi följer naturligtvis situationen noga den närmaste tiden.

> Läs även:Så använder du widgetar i Android

Kanske är du intresserad av...