Med funktionen Röstinmatning i Windows 11 kan du få datorn att skriva det du säger.
Röstinmatning:

Med funktionen Röstinmatning i Windows 11 kan du låta fingrarna vila. Datorn förstår vad du säger och omvandlar det du berättar till skriven text.

Använd Röstinmatning i Windows

Windows 11 har uppdaterats med en funktion som gör att du kan prata med din dator istället för att skriva långa texter på tangentbordet. Så här använder du denna briljanta funktion.

Det är nästan något magiskt över att känna att man pratar med sin dator och se det du säger förvandlas till text i Word - redo att skickas iväg eller redigeras ytterligare.

Den här möjligheten har blivit en permanent del av Windows 11, eftersom Microsoft i en av de senaste uppdateringarna har lagt till funktionen Röstinmatning.

Till skillnad från många andra dikteringstjänster och program förstår Windows svenska, vilket innebär att du kan tala vanlig svenska i datorns mikrofon istället för att skriva på tangentbordet.

> Läs också: Så får du Windows att läsa högt för dig

Möjligt att hantera kommatering

När du pratar med datorn och låter den skriva det du berättar behöver du inte ta fram tangentbordet för att infoga till exempel kommatecken och punkter.

Säg bara "kommatecken" och "punkt" till datorn medan du dikterar, så infogar funktionen tecknen åt dig.

Det fungerar förvånansvärt bra - även med min något grötiga dialekt. Det gör det verkligen enklare att skriva längre texter, särskilt för personer som jag som inte riktigt behärskar 10-fingersystemet.

> Läs också: Allt om Google-assistenten, Siri och Alexa

Så använder du röstinmatning

Om du har en uppdaterad version av Windows 11 på datorn är Röstinmatning-funktionen redan färdig att användas.

Du behöver bara placera markören i ett textfält - det kan till exempel vara i Word, Anteckningar eller LibreOffices Writer - sedan trycker du på Windows-tangenten + H.

Nu dyker det upp en liten ruta med en mikrofon, och när du klickar på mikrofonsymbolen kommer datorn att börja lyssna på vad du säger till den.

När du är klar med att diktera text kan du antingen klicka på mikrofonikonen igen - eller helt enkelt säga "sluta diktera".

> Läs också: ChatGPT: Prova chattroboten som alla pratar om - på svenska

Genvägen Windows-tangenten+H öppnar röstinmatningen i Windows 11
Mikrofonikon:

När du befinner dig i ett textfält - till exempel i Word, Notepad eller på en webbplats - trycker du bara på Windows-tangenten+H så visas en liten mikrofonikon.

Läs allt om Röstinmatning i Windows

I PC-tidningen nummer 13/2023 kan du läsa en stor guide om Röstinmatning.

Här hittar du också en översikt över de kommandon du kan använda med funktionen, och vilka tecken du kan få datorn att infoga i dina dokument genom att till exempel säga "kommatecken" och "punkt".

Du kan också läsa hur du får Windows 10 att aktivera samma funktion - men bara när du talar engelska med datorn.

> Läs hela artikeln i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...