Nu kan du själv bestämma över din webbläsare i Windows
Slut med Edge

Microsoft har hittills gjort sitt bästa för att få dig att använda webbläsaren Edge, men snart kommer du att kunna öppna länkar från vilken Windows-webbläsare du vill.

© Shutterstock

Äntligen: Nu behöver du inte längre öppna dina länkar i Edge

I framtiden kommer du att ha större valfrihet när du öppnar länkar i Windows, och kommer inte längre att vara tvungen att använda webbläsaren Edge.

Luta dig tillbaka i stolen och slappna av. Stäng ute alla tankar, problem och sysslor och töm ditt sinne. Blunda och tänk på din favoritwebbläsare. Den webbläsare du föredrar att använda och känner dig mest bekväm med.

Är det Edge?

Nej, det är det förmodligen inte.

Enligt den senaste statistiken från webbplatsen Statcounter väljer endast 5,4 procent av världens internetanvändare Microsofts webbläsare när de surfar på internet.

LÄS ÄVEN: Nu tvingar Microsoft dig att använda Edge

Microsoft har dock beslutat att det är Edge som ska öppnas och inte din standardwebbläsare när du till exempel klickar på en länk i Windows Start-meny.

Du kanske har sökt efter något, till exempel ett recept. Även om du normalt använder Chrome kommer receptet att öppnas i Edge om du klickar på länken.

Microsoft har propsat på Edge

Eller så har det åtminstone varit fram till nu.

I lanseringsanteckningarna för den senaste Windows Insider-versionen av Windows 11 står det dock att europeiska användare nu kommer att kunna öppna länkar med sin favoritwebbläsare och inte bara Edge.

LÄS ÄVEN: Nu får Edge-webbläsaren ett extra kraftfullt mörkt läge

Med denna förändring verkar Microsoft släppa greppet om användarnas webbläsarinställningar i Windows. Under flera år har Microsoft gjort allt för att få användarna att välja Edge framför andra webbläsare som Chrome, Firefox och Opera.

Det har resulterat i varningar när du har försökt ladda ner Chrome till din dator, och nu senast har Microsoft visat popup-fönster på skärmen för att få oss att välja webbläsaren Edge.

Kan komma i konflikt med EU

Microsoft har inte gett något svar på varför man vill ge europeiska Windows-användare ett friare webbläsarval - och varför det bara är i Europa, men enligt det välinformerade teknikmediet The Verge kan det mycket väl bero på att Microsoft inte vill stöta sig med EU:s Digital Markets Act.

Digital Markets Act är en förordning som ska säkerställa rättvis konkurrens och rättvisare och mer öppna digitala marknader för alla, till exempel genom fria surfval.

Det är ännu inte känt när du kommer att kunna öppna länkar med standardwebbläsaren i den normala versionen av Windows.

> Läs också: Nya EU-regler för energiförbrukning kan hindra försäljningen av 8K-TV-apparater

Kanske är du intresserad av...