Windows-uppdatering stänger av ditt trådlösa nätverk

Windows-uppdatering stänger av ditt trådlösa nätverk

Microsoft har släppt en korrigering för Windows 10 som ska lösa problemen med en tidigare uppdatering. Dessvärre kan den nya uppdateringen ha en bieffekt.

25 september 2019 av Henning Dadkhah Rasmussen

För ett par veckor sedan skrev vi om uppdateringen för Windows 10, KB4512941, som fick många datorer att nästan gå i slow motion eftersom den slukade upp till 40 procent av datorns processorkraft.

Nu har Microsoft släppt en uppdatering som löser problemet med det överdrivna processoranvändandet.

Dessvärre introducerar den uppdateringen ett nytt och helt annat allvarligt fel - den kan stänga av datorns trådlösa nätverk och därmed avskärma datorn från internet.

Microsoft har redan identifierat problemet men inte hunnit skicka ut någon uppdatering för den.

Tillsammans med kretstillverkaren NEC har Microsoft lokaliserat problemet till att det omfattar datorer som använder processorn Intel Centrino 6205/6235 och ett trådlöst nätverkskort Broadcom 802.11ac Wi-Fi. Bägge är ganska vanliga i datorer världen runt.

Kontrollera om din dator är drabbad

Symptomen är att datorn inte kommer ut på internet efter att du har installerat de senaste uppdateringarna till Windows 10. 

Försöker du ansluta till ditt trådlösa nätverk upptäcker du att det inte dyker upp i listan över tillgängliga nätverk när du klickar på nätverksikonen i Aktivitetsfältet.

Så löser du problemet själv

Lyckligtvis finns den en enkel lösning om du är drabbad av buggen. Allt du behöver göra är att inaktivera och sedan aktivera nätverkskortet igen. 


Så här gör du:

  1. Högerklicka på Start-knappen i Windows 10 och välj Enhetshanteraren
  2. Klicka på pilen vid Nätverkskort
  3. Högerklicka på ditt nätverkskort och välj Inaktivera enhet
  4. Vänta några sekunder. Högerklicka sedan på nätverkskortet igen och välj Aktivera enhet 

Kanske är du intresserad av...