Det blir inget Windows 10X
Dött och begravet

Windows 10X skulle ha blivit Microsofts motsvarighet till Googles lätta och billiga Chromebooks. Nu överger Microsoft det nya operativsystemet innan det ens lanserats.

© Windows Central

Windows 10X: Microsoft avlivar helt nytt operativsystem

Det skulle ha blivit så bra, nu blir det inget alls. Microsofts nya operativsystem Windows 10X skulle utmana Google, men har nu officiellt lagts på hyllan.

Det har ryktats en hel del, men nu tar Microsoft själva bladet från munnen. Det storstilade projektet Windows 10X kommer aldrig att släppas.

Windows 10X var tänkt som ett lättare och mindre resurskrävande operativsystem än vanliga Windows 10, och var främst tänkt att användas på mindre kraftfulla datorer och surfplattor som skulle konkurrera med Googles Chromebooks.

Chromebooks är vanligtvis lätta, tunna och billiga datorer som kan köra Googles webbläsare Chrome och Android-appar, men som inte kan köra vanliga Windows-program.

Siffror från tidigare i år visar att var tionde dator nu är en Chromebook – och det är framför allt Windows som Google tar marknadsandelar från. 

LÄS ÄVEN: Ny stor uppdatering redo för din Windows-dator

Windows 10X var bland annat avsett för datorer med vikbara skärmar
Vikbar dator

Windows 10X var bland annat avsett för datorer med vikbara skärmar i stil med Lenovo ThinkPad X1 Fold och för surfplattor som används som dator. 

© Lenovo

Tar det bästa från Windows 10X

Men Microsoft ändrar alltså kurs och kommer inte längre att fokusera på att göra Windows 10X tillgänglig på marknaden. I stället kommer företaget att arbeta med att implementera de bästa funktionerna från 10X i den vanliga versionen av Windows 10.

LÄS ÄVEN: Kör dina Android-appar i Windows 10

Det inkluderar bland annat bättre stöd för appar, bättre text-till-tal-funktionalitet och ett förbättrat skärmtangentbord för exempelvis surfplattor.

Exakt när de nya funktionerna blir en del av vanliga Windows 10 har Microsoft dock ännu inte sagt något om.

LÄS ÄVEN: Vikbara skärmar är framtidens teknik

Inte Microsofts första försök 

Det är inte första gången som Microsoft har försökt lansera en ”lightversion” av Windows.

När Microsoft släppte den första Surface-datorn på marknaden 2012 var det bland annat med möjligheten att använda Windows RT, som var en specialversion av Windows.

LÄS ÄVEN: Windows 10X: Här är Microsofts nya operativsystem

År 2017 presenterade Microsoft Windows 10 S, en version av Windows 10 där det i stort sett bara går att installera appar från Windows Store på datorn, och endast Microsofts egen webbläsare Edge kan användas som webbläsare. 

Microsoft Surface Neo var tänkt som galjonsfigur för nya Windows 10X. Nu är det osäkert om datorn överhuvudtaget kommer ut på marknaden.
Microsoft Surface Neo

Microsoft Surface Neo var tänkt som galjonsfigur för nya Windows 10X. Nu är det osäkert om datorn överhuvudtaget kommer ut på marknaden. 

© Microsoft

Kanske är du intresserad av...