Bluetooth-headset och Windows 10-dator
Bluetooth-headset

Snart blir ljudet bättre när du ansluter ditt Bluetooth-headset till Windows.

© Shutterstock

Windows 10 får bättre Bluetooth-ljud

I en kommande uppdatering till Windows 10 förbättrar Microsoft ljudkvaliteten för Bluetooth-anslutna hörlurar och högtalare.

6 maj 2021 av Martin Lorentsen

Använder du ett Bluetooth-headset med din dator har vi goda nyheter.

Microsoft har en ny och omfattande uppdatering av Windows 10 på väg, vilken bland annat förbättrar ljudet i Bluetooth-enheter.

Uppdateringen, som för närvarande bara har skickats ut till utvecklare, implementerar en ny komprimeringsteknik i form av en AAC-codec.

Detta framgår av ett blogginlägg hos Microsoft.

Det är framför allt Apples Bluetooth-anslutna produkter som gynnas av uppdateringen. De använder nämligen AAC i många av sina produkter, så om du till exempel använder AirPods med din dator kan du förvänta dig att ljudet blir bättre.

LÄS ÄVEN: Headsetet laddas av solen

Därför blir ljudet bättre i Windows

En Bluetooh-codec styr hur Bluetooth-anslutningen fungerar mellan en uppspelningsenhet och ett headset.

Hittills har Windows endast stött SBC eller AptX som Bluetooth-codec, vilket har fått konsekvenser för ljudkvaliteten i bland annat Apples produkter.

När du har anslutit ett Apple-headset till Windows 10 har det spelat upp ljud via SBC, vilket har försämrat ljudkvaliteten. I och med implementeringen av AAC i Windows 10 kommer AirPods nu att koppla ihop sig med den codec de är skapade för, och därmed blir ljudet bättre.

LÄS ÄVEN: Läs alla våra tester av headset

Förbättrar även enhetshanteringen

Microsoft har uppenbarligen haft en del fokus på ljudet. I vilket fall är förbättringen av ljudkvaliteten inte den enda ljudmässiga uppgraderingen av Windows 10.

Hanteringen av ljudenheter i Windows får nämligen en smärre översyn så att det blir lättare att växla mellan enheter.

Under lång tid har Windows hantering av Bluetooth-enheter visat flera Bluetooth-profiler för samma headset om det rymmer både ljuduppspelning och mikrofon.

Detta stoppar uppdateringen så att det framöver bara finns en profil per enhet. Dessutom känner Windows automatiskt av vad du använder enheten till och växlar själv till den aktuella funktionen i enheten.

LÄS ÄVEN: Så använder du Bluetooth

Kanske är du intresserad av...