Urbanista Los Angeles Hörlurar
Hörlurar

Trådlösa Urbanista Los Angeles laddas upp via inbyggda solceller.

Solcellsdrivna hörlurar från Sverige

Med hjälp av svensk solcellsteknik har Urbanista tagit fram ett par trådlösa hörlurar som laddas upp av solljus.

15 april 2021 av Markus Dahlberg

Trådlösa hörlurar är populära av den enkla anledningen att man slipper en sladd som hänger och dinglar över bröstet och som trasslar in sig i jackan eller väskan.

Ett aber med dem är att de måste laddas upp. Visserligen har batteritiden blivit allt längre med åren, men laddas måste de lika fullt med jämna mellanrum.

Det har den svenska hörlurstillverkaren Urbanista funderat på och tillsammans med likaledes svenska Exeger har de därför tagit fram världens första trådlösa hörlurar som laddas upp via solceller.

Urbanista Los Angeles hörlurar
Urbanista

Solcellerna sitter i en tunn folie som utgöra ovansidan på huvudbågen.

En timme sol ger tre timmars speltid

Urbanista Los Angeles är en vidareutveckling av företagets hörlurar Miami som kom i våras och som vi testade nyligen

Skillnaden är att huvudbågen har gjorts om och blivit bredare. Det beror på att bågens ovansida är klädd med en tunn solcellsfolie som genererar tillräckligt med ström för att ladda de inbyggda batterierna.

En timme utomhus i solljus genererar tillräckligt med ström för ge tre timmars speltid. Men hörlurarna laddas även upp inomhus eftersom solcellen fungerar med vilket ljus som helst. 

Eftersom ljusmängden inomhus är lägre än vid direkt solljus går bara uppladdningen lite långsammare. Om hörlurarna läggs i ett fönster dagtid får de ström nog för en timmes speltid.

Själva ljuddelen är identisk med den som sitter i Miami, det är bara huvudbågen med solcellen som är ny. 

Urbanista Los Angeles släpps till sommaren och kostar 500 kronor mer än Miami, det vill säga 2 000 kronor.

Exeger är ett svenskt företag som har utvecklat en helt ny solcellsteknik kallad Powerfoyle. Materialet omvandlar vilket ljus som helst till ren energi och solcellerna kan utformas för att integreras nästan omärkligt i vilken produkt som helst.

> Mer att läsa: Allt om Bluetooth

Kanske är du intresserad av...