Varning: Windows 10-uppdatering låser datorn

Varning: Windows 10-uppdatering låser datorn

En ny automatisk säkerhetsuppdatering till Windows 10 kan leda till att datorn går i baklås. Det bekräftar Microsoft.

Förra veckan skickade Microsoft ut en säkerhetsuppdatering till världens alla datorer med Windows 10. Det tog inte lång stund innan det började dyka upp klagomål på Microsofts eget forum.

Låser datorn på uppdateringsskärmen

I forumet berättade användare om att den nya uppdateringen KB4524244 fått deras datorer att gå i baklås under installationen och att de bara kunde få i gång datorn igen efter en hård reset, det vill säga när datorns strömbrytare hålls intryck i fem sekunder.

I de flesta fall verkar låsningen ske när 94 eller 99 procent av installationen är klar. Många får även felkoden 0x800f0922, som är en allmän felkod för problem med uppdateringar.

De många inläggen fick Microsoft att på Twitter ge ett förslag på lösning. De rekommenderade alla med problem att hämta och installera uppdateringen manuellt. Många kommentarer visar emellertid att även detta kan leda fram till samma fel.

Uppdateringen togs bort

När Microsoft insåg att twitterförslaget inte fungerade togs uppdateringen bort från Windows Update. Hur många datorer som fick uppdateringen KB4524244 innan dess är okänt.

Värt att notera är att uppdateringen fungerar i majoriteten av alla datorer där den har installerats.

Se efter om KB4524244 finns i din pc

För att ta reda på om uppdateringen finns i din dator öppnar du inställningarna i Windows 10 och väljer Uppdatering och säkerhet. Klicka på Visa uppdateringshistorik och leta igenom listan efter KB4524244.

Finns uppdateringen i din pc och allt fungerar som det ska, är allt bra och du ska låta den vara kvar.

Om du däremot upplever att datorn startar om eller blir låst, tar du bort uppdateringen genom att klicka på länken Avinstallera uppdateringar överst i fönstret. Högerklicka på Säkerhetsuppdatering för Microsoft Windows (KB4524244) och välj Avinstallera.

> Mer att läsa: Pausa uppdateringar i Windows 10

Kanske är du intresserad av...