Hur stoppar man uppdateringar av Windows 10?

Nu har det blivit enklare att förhindra att Windows börjar installera uppdateringar i tid och otid.

© Shutterstock

Pausa uppdateringar i Windows 10

Windows har i åtskilliga år haft ovanan att vilja installera uppdateringar vid de sämst valda tidpunkterna - det kan du sätta stopp för nu.

Du sitter och arbetar vid datorn. Plötsligt startar Windows en större uppdateringscirkus med otaliga omstarter som absolut inte får avbrytas.

Detta är ett välkänt scenario för många Windowsanvändare och även om operativsystemet har blivit bättre på att klura ut när det kan uppdateras utan att störa dig, är det fortfarande långt ifrån ofelbart. 

Lyckligtvis kan du ta kontrollen över när datorn ska uppdatera Windows, så att du inte blir störd mitt i något viktigt. 

Ta kontroll över uppdateringarna i Windows 10

Du bör med andra ord spendera tio minuter på att undersöka inställningarna som har med Windows Update att göra, om inte annat så för din egen skull.

Här kan du bland annat välja under vilken tidsrymd som Windows inte ska genomföra några installationer eller uppdateringar av operativsystemet. 

Du kan också välja begränsade tidsperioder då du vill att uppdateringar kan installeras, om du till exempel vet att du inte har tid att göra uppdateringar senare.

Så undviker du en olämplig uppdatering av Windows 10

Först och främst behöver du ta dig till Windows Update genom att öppna Start-menyn och klicka på kugghjulet. Klicka sedan på kategorin Uppdatering och säkerhet.

Nu kan du se vad Windows anser vara aktiva timmar, vilket är den tidsrymd då Windows undviker att installera uppdateringar. Det går att ändra den tidsrymden genom att klicka på Ändra aktiva timmar där du kan välja att låta Windows ställa in tiderna själv baserat på när du brukar använda datorn, eller så kan du välja att göra det manuellt.

Gå tillbaka till Windows Update genom att klicka på pilen längst upp till vänster. Klicka sedan på Avancerade alternativ där du kan välja att pausa både funktions- och kvalitetsuppdateringar under rubriken Välj när uppdateringar installeras

Den översta avser de stora uppdateringar som kommer två gånger om året, medan den undre avser säkerhetsuppdateringar. 

Läs fler tips för Windows 10 här

Testa de hemliga funktionerna i Windows

I det nya numret av PC-tidningen 14/2019 visar vi hur du kan anmäla dig som testperson och få tillgång till de absolut senaste funktionerna före vanliga användare.

Om du anmäler dig till Windows Insider Program får du nämligen tillgång till funktioner och verktyg som fortfarande är under utveckling och alltså inte är tillgängliga för vanliga användare.

Du kan läsa guiden för hur du kommer i gång med Windows Insider Program i tidningen, eller så kan du hämta artikeln direkt i Fördelszonen, om du är prenumerant.

Kanske är du intresserad av...