Stop code i Windows 10

Har du också fått en så kallad blåskärm i Windows? Vi tittar närmare på problemet och på några av de stoppfel som du kan möta.

Stop code: Därför får du en blå skärm i Windows

De flesta Windows-användare har någon gång stått öga mot öga med en blå skärm med texten "stoppfel". Men vad är det som syns på skärmen, och vad kan du göra åt saken?

Den blåa felskärmen i Windows - även kallad BSoD eller Blue Screen of Death - är nästan lika välkänd som den fyrfärgade Windows-flaggan.

Med Windows 10 är det inte lika vanligt att den dyker upp, men den finns fortfarande.

Varför får jag stoppfel när jag uppdaterar Windows?

Texten på den blåa skärmen är en kortfattad teknisk beskrivning av vad som har hänt plus en kod som kan hjälpa till att identifiera problemet, vilket är praktiskt om du behöver kontakta support eller på egen hand leta efter en lösning på internet.

Den vanligaste orsaken till felmeddelandet under uppdateringen till Windows 10 1903 har visat sig vara antivirusprogrammet Panda Dome.

Lösningen är lyckligtvis enkel - avinstallera Panda Dome, installera Windows-uppdateringen och installera Panda Dome igen.

Därför visas den blåa felskärmen

Dessvärre finns det inte en enstaka förklaring till varför du kan mötas av den blåa skärmen. Den täcker en mängd olika problem som Windows inte har lyckats lösa och som tvingar fram att datorn måste starta om. Ibland kan själva omstarten lösa problemet, men ofta behövs felkoden för att ge en fingervisning vad som är fel.

Det kan till exempel vara att:

  • En viktig Windows- eller programfil inte kan öppnas
  • Hårddisken har fått ett fysiskt fel och håller på att gå sönder
  • En elektronisk komponent i datorn har gått sönder
  • Damm och skräp kan blockera kylningen så att datorn blir överhettad
  • Problem med en drivrutin till någon kringutrustning
Blue screen of death stoppfel
Stop code

När datorn visar en blå skärm och startar om, kan du ofta få en fingervisning om vad som är fel genom att göra efterforskningar på felkoden som visas på skärmen.

Det kan du själv göra vid ett stoppfel

Om du ser den beskrivande texten på skärmen, börja med att göra en Google-sökning på texten.

I exemplet ovan stå det "Critical Process Died", vilket betyder att en Windows-komponent har slutat fungera.

I de flesta fall kommer det att räcka att starta om datorn för att lösa problemet.

Om du möts av samma felkod efter flera omstarter, brukar Windows öppna en återställningsmeny där du kan välja att försöka reparera startprocessen eller återställa Windows till en tidpunkt då datorn fungerade.

Om du fortfarande får samma felmeddelande efter att du har startat om datorn och gjort en ominstallation av Windows, är det troligtvis någon komponent i datorn som har gått sönder och behöver bytas ut om det är möjligt.

Fryser datorn? Då finns det också hjälp att få

Det är ett problem som nästan är lika illa som den blå skärmen. En dator som ”fryser” är när Windows och program inte reagerar på vad du gör med musen och tangentbordet.

När datorn fryser krävs det en extra insats om du vill undvika att förlora data. Programmet WhySoSlow i Fördelszonen kan avsluta de skadliga processerna, så att du återigen får kontakt med datorn.

Om problemet med en dator som fryser återkommer gång på gång, finns det vanligtvis också bra lösningar.

Dessa kan du läsa om i artikeln "Fryser datorn? Ta reda på varför" i PC-tidningen nummer 18/2022.

> Du kan läsa artikeln i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...