Stop code i Windows 10

Har du också fått en så kallad blåskärm i Windows? Vi tittar närmare på problemet och på några av de stoppfel som du kan möta.

Stop code: Därför får du en blå skärm i Windows

De flesta Windows-användare har någon gång stått öga mot öga med en blå skärm med texten "stoppfel". Men vad är det som syns på skärmen, och vad kan du göra åt saken?

Den blåa felskärmen i Windows - även kallad BSoD eller Blue Screen of Death - är nästan lika välkänd som den fyrfärgade Windows-flaggan.

Med Windows 10 är det inte lika vanligt att den dyker upp, men den finns fortfarande.

I och med uppdateringen till Windows 10 version 1903 här många hört av sig till oss och berättat att under installationen av uppdateringen har den blåa skärmen dykt upp. 

Varför får jag stoppfel när jag uppdaterar Windows?

Texten på den blåa skärmen är en kortfattad teknisk beskrivning av vad som har hänt plus en kod som kan hjälpa till att identifiera problemet, vilket är praktiskt om du behöver kontakta support eller på egen hand leta efter en lösning på internet.

Den vanligaste orsaken till felmeddelandet under uppdateringen till Windows 10 1903 har visat sig vara antivirusprogrammet Panda Dome.

Lösningen är lyckligtvis enkel - avinstallera Panda Dome, installera Windows-uppdateringen och installera Panda Dome igen.

Därför visas den blåa felskärmen

Dessvärre finns det inte en enstaka förklaring till varför du kan mötas av den blåa skärmen. Den täcker en mängd olika problem som Windows inte har lyckats lösa och som tvingar fram att datorn måste starta om. Ibland kan själva omstarten lösa problemet, men ofta behövs felkoden för att ge en fingervisning vad som är fel.

Det kan till exempel vara att:

  • En viktig Windows- eller programfil inte kan öppnas
  • Hårddisken har fått ett fysiskt fel och håller på att gå sönder
  • En elektronisk komponent i datorn har gått sönder
  • Damm och skräp kan blockera kylningen så att datorn blir överhettad
  • Problem med en drivrutin till någon kringutrustning
Blue screen of death stoppfel
Stop code

När datorn visar en blå skärm och startar om, kan du ofta få en fingervisning om vad som är fel genom att göra efterforskningar på felkoden som visas på skärmen.

Det kan du själv göra vid ett stoppfel

Om du ser den beskrivande texten på skärmen, börja med att göra en Google-sökning på texten.

I exemplet ovan stå det "Critical Process Died", vilket betyder att en Windows-komponent har slutat fungera.

I de flesta fall kommer det att räcka att starta om datorn för att lösa problemet.

Om du möts av samma felkod efter flera omstarter, brukar Windows öppna en återställningsmeny där du kan välja att försöka reparera startprocessen eller återställa Windows till en tidpunkt då datorn fungerade.

Om du fortfarande får samma felmeddelande efter att du har startat om datorn och gjort en ominstallation av Windows, är det troligtvis någon komponent i datorn som har gått sönder och behöver bytas ut om det är möjligt.

> Om du prenumererar på PC-tidningen kan du vända dig till vårt Fråga Oss-forum med dina problem här

Smart program hjälper dig vid stoppfel

I PC-tidningens Fördelszon kan du hämta gratisprogrammet Blue Screen View, och vi har även skrivit en svensk guide som hjälper dig att använda programmet.

Programmet visar dig loggfiler från stoppfelet, det vill säga den information som visas på skärmen plus utförliga förklaringar.

Genom att studera loggfilerna kan du lättare hitta problemet och eventuellt få hjälp att lösa problemet.

Hämta Blue Screen View i Fördelszonen (bara för PC-tidningens läsare).

Blue Screen of Death stoppkod
Blue Screen View

Med programmet Blue Screen View kan du se vad de olika stoppkoderna som visas när Windows kraschar betyder.

Lös andra kända PC-problem

Den blåa skärmen är ett känt symptom på att datorn har problem, och det finns många andra problem som vanliga datoranvändare kan råka ut för.

I det nya numret av PC-tidningen 13/2019 kan du läsa vår stora artikel om fem stora problem i Windows som faktiskt går att lösa.

> Som prenumerant kan du läsa artikeln redan nu i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...