Stäng av lösenordet i Windows 10

Det är enkelt att plocka bort lösenordskravet i Windows 10 om du har tröttnat på att behöva skriva in det varje gång du startar datorn.

Stäng av lösenordet till Windows 10

Om du har tröttnat på att behöva skriva in ditt lösenord varje gång som du startar Windows 10, då ska du läsa det här. Vi visar hur du kan stänga av det tidsödande lösenordsskrivandet.

23 oktober 2018 av Henning Dadkhah Rasmussen

I vårt Fråga oss-forum är det åtskilliga som har frågat hur man stänger av lösenordet, så att det går att starta Windows 10 direkt till skrivbordet.

Det är inte speciellt svårt, men det är bara möjligt om du använder ett lokalt användarkonto på Windows 10-datorn.

Är användarkontot kopplat till ett Microsoft-konto är det inte möjligt att starta Windows 10 utan lösenord. Det beror på att obehöriga, om de inte behöver skriva in lösenordet till ditt Microsoft-konto, får tillgång till din e-post, dokument och allting som har med Microsofts onlinetjänster att göra. 

> Läs allt om Windows 10 här

Så stänger du av lösenordet

Om du använder ett lokalt konto på Windows 10-datorn kan du stänga av lösenordskontrollen genom att öppna Start-menyn och skriva netplwiz

Klicka på Netplwiz längst upp i listan med sökresultat.

Stäng av lösenordet i Windows 10

Om du använder ett lokalt användarkonto kan du stänga av kravet att logga in med ett lösenord.

Nu öppnas ett fönster där du behöver ta bort markeringen vid Användarnamn och lösenord måste anges för användning av datorn. Klicka på OK

Nästa gång du startar datorn kommer du direkt in i Windows utan att behöva skriva in ditt lösenord.

> Läs också: De dolda genvägar i Windows 10

Bli klokare i vårt forum

I PC-tidningens Fråga oss-forum kan du läsa andras it-relaterade frågor och svar både från andra läsare och från våra experter.

Om du har köpt eller prenumererar på tidningen kan du dessutom själv logga in dygnet runt och ställa frågor, och kanske få hjälp av andra läsare som har haft liknande problem.

Just nu kan du prova ett nummer av PC-tidningen och får tillgång både till Fråga Oss-forumet och Fördelszonen med fler än 300 säkra och testade program för bara 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...