Start-menyn i Windows 10

Start-menyn i Windows 10 känner du förstås till, men det finns också en mer bortglömd version av den.

© Shutterstock

Smart tips: Hitta de bortglömda genvägarna i Start-menyn

Start-menyn i Windows används flitigt av de flesta pc-användare, men vet du att Windows-ikonen nere till vänster även rymmer en mer hemlig meny?

Ett högerklick är allt som krävs för att få fram den hemliga Start-menyn i Windows. Tack vare den behöver du inte klicka dig fram genom otaliga menyer och fönster för att hitta de viktigaste inställningarna i Windows.

Här finns till exempel genvägar till Enhetshanteraren, där det bland annat går att uppdatera alla drivrutiner i datorn. Har du en bärbar dator kommer du snabbt åt energialternativen för att pressa ut lite mer tid ur batteriet. Du når även Kommandotolken, som används för lite mer avancerade kommandon i Windows.

Läs mer om Windows 10

Kortkommando i Windows 10

Den som vill vara extra effektiv öppnar menyn med kortkommandot Windowstangenten + X. Varje menyalternativ kan nu startas via en tangent. I varje meny är en bokstav understruken. Tryck på den tangenten och på Enter för att öppna funktionen.

Den här menyn innehåller en rad av de mest använda inställningarna och funktionerna i Windows. Antagligen använder du inte allihop och kanske saknar du något. Därför har vi ett tips till.

Skräddarsy menyn

Det finns ett sätt att ta bort menyval som du inte använder och i stället lägga till sådana som saknas. För detta krävs dock programmet Win+X Editor, som finns i Fördelszonen.

I PC-tidningen 6/2018 kan du läsa om hur programmet fungerar och hur du anpassar menyn som du vill ha den.

Om du tecknar en prenumeration nu får du inte bara 2 nummer av PC-tidningen hem i brevlådan, du får även ett batteri att ladda mobilen med när du vill. Du kan också läsa de 10 senaste numren av PC-tidningen digitalt med appen Wype.

Du som betalar för PC-tidningen kommer alltid åt allting i Fördelszonen, som innehåller alla program som hör till varje nummer. Det finns över 300 kontrollerade och testade program där, tillsammans med teckensnitt, skrivbordsbakgrunder och mycket annat till din pc.

Du kan inte bara hämta programmet Win+X Editor, utan även läsa artikeln om programmet (enbart för dig som betalar för PC-tidningen). 

Kanske är du intresserad av...