Windows 10 (1903) Windows Update 7 GB
Nästa versionsnummer av Windows 10 är 1903. Uppdateringen kräver sju gigabyte på hårddisken.

Redo? Nästa Windows 10-uppdatering tar stor plats

När Windows 10 uppdateras under våren kommer Microsoft att reservera hårddiskutrymme för att processen ska ske smidigt.

14 januari 2019 av Steffen Nielsen

Nästa stora uppdatering av Windows 10 kommer redan om tre-fyra månader.

Nu meddelar Microsoft att de ändrar sättet som uppdateringen kommer att använda hårddiskutrymmet i datorn.

Rent konkret innebär det att nästa uppdatering av Windows 10 kräver sju gigabyte ledigt hårddiskutrymme innan Windows Update hämtar och installerar uppdateringen, som än så länge kallas för Windows Update 1903.

Vill undvika fel och avbrott

Microsoft vill på detta sätt undvika att Windows och program slutar fungera på grund av för lite ledigt utrymme på hårddisken.

Därför reserveras sju gigabyte för installationsfilerna och andra tillfälliga filer som krävs för att Windows ska fungera ordentligt under tiden.

> Mer att läsa: Windows 10-uppdateringar genom tiderna

Ordna plats för Windows Update 1903

Börjar C-hårddisken bli full kan du avinstallera program och Windows-appar som du inte använder.

För att göra det öppnar du Start-menyn och väljer Inställningar. Klicka på Appar för att se alla installerade program. Markera ett program som kan tas bort och klicka på Avinstallera.

Du kan även ta bort funktioner i Windows som du inte använder. I stället för att markera ett program enligt ovan, klickar du på länken Hantera valfria funktioner. Markera en funktion som inte används och klicka på Avinstallera. Detta gör att Windows Update inte behöver reservera plats för den funktionen under uppdateringen till Windows 10 version 1903.

Ett annat sätt att frigöra utrymme är att städa hårddisken med ett städprogram, till exempel CCleaner från Fördelszonen.

Du som läser PC-tidningen kan hämta programmet tillsammans med en artikel som beskriver hur du gör.

> Mer att läsa: Microsofts blogginlägg om uppdateringen

Håll dig uppdaterad om Windows med PC-tidningen

I varje nummer av PC-tidningen skriver vi om nya funktioner i Windows 10, bra appar och nyttiga program som gör din pc ännu bättre, snabbare, säkrare och mer funktionsduglig.

Du som köper tidningen, det vill säga prenumererar eller köper lösnummer, kommer alltid åt Fördelszonen med över 400 kontrollerade och säkra program till din dator. Här finns också instruktionsfilmer, artiklar, teckensnitt, bakgrundsbilder och mycket annat.

Prova 2 nummer av PC-tidningen för endast 59:50 kronor, så får du en gåva på köpet. Just nu kan du välja mellan vårt populära Bluetooth-tangentbord till surfplattan och mobilen, en tunn och varm täckjacka eller vårt senaste tillskott – en kikare.

> Läs mer om alla våra erbjudanden

Kanske är du intresserad av...