Start-meny i nästa version av Windows 10

Start-menyn får ett nytt utseende med nästa version av Windows 10. 

Ny Start-meny i nästa version av Windows 10

I oktober kommer Windows 10 att uppdateras igen, och det betyder bland annat att Start-menyn kommer att få ett helt nytt utseende.

Det börjar närma sig den tiden på året igen, och om bara ett par månader är det dags för nästa stora funktionsuppdatering av Windows 10. Den ha fått namnet 20H2 och vi räknar med att Microsoft börjar uppdatera världens datorer senast i oktober.

Alla som är med i Microsofts gratis testprogram, Windows Insider, kan redan nu installera en testversion av den nya Windows 10-versionen och undersöka de nya funktionerna.

> I framtiden kanske du bara får en stor funktionsuppdatering av Windows varje år, eftersom Microsoft vill fokusera på andra projekt. Läs mer här...

Start-menyn får nytt utseende

I den nya versionen av Windows 10 har de ändrat en av operativsystemets hörnpelare - Start-menyn.

De massiva panelerna ersätts med delvis transparenta paneler som anpassar sig efter temat som du har valt i inställningarna. 

En del ikonerna får dessutom modernare utseenden, som du kan se i exemplet längst upp i den här artikeln.

Ny version av inbyggda Edge

Microsoft har även bekräftat att Windows 10-uppdateringen kommer att innehålla den nya versionen av webbläsaren Edge som bygger på Chromium, precis som Googles webbläsare Chrome.

Hittills har alla som velat använda den nya generationen av Edge behövt hämta den på Microsofts hemsida.

> Läs mer om Edge här

Alt+Tab får nya möjligheter

En annan klassisk funktion som kommer att förändras är Alt+Tab-funktionen, som används för att växla mellan öppna fönster.

En av de nya möjligheterna som introduceras i oktober är att växla mellan öppna flikar i webbläsaren. 

Det kan du se ett exempel på här under:

Alt+Tab ger nya möjligheter i nästa funktionsuppdatering.

Med genvägen Alt+Tab kommer du att kunna växla mellan flikar i webbläsaren på samma sätt som du idag växlar mellan öppna program.

© Microsoft

Kontrollpanelen flyttas till inställningar

Det flyttarbete som Microsoft har arbetet med i ett par år där delar av Kontrollpanelen flyttas till den nya inställningsmenyn fortsätter.

Med version 20H2 flyttas ännu fler av punkterna som nu finns i Kontrollpanelen under System till samma plats i inställningsmenyn. 

Enklare att använda 2 i 1-datorer

En annan större nyhet i det kommande Windows 10 är att operativsystemet själv kommer att upptäcka om du arbetar på en så kallad 2 i 1-dator, det vill säga en bärbar dator med en pekskärm som kan plockas av och användas som en surfplatta. 

Med den nya uppdateringen kommer Windows på egen hand att upptäcka när tangentbordet plockas bort, och växla till surfplatteläget som är enklare att använda med fingrarna.


I takt med att vi närmar oss tiden för lanseringen kommer vi givetvis att skriva mer om den här i PC-tidningen, och som vanligt kommer du att kunna hämta uppdateringen med våra verktyg i Fördelszonen.

> Om du vill testa de nya funktionerna före alla andra, kan du gå med i Microsofts gratis testprogram, Windows Insider. Det kan du läsa mycket mer om i den här guiden (kräver inloggning)

Kanske är du intresserad av...