Windows 10 uppdatering

Så här ser det nya ljusa temat ut i Windows 10.

Nu kan du hämta vårens stora Windows 10-uppdatering

En förbättrad sökfunktion och ett ljust tema är två av nyheterna som du får i Windows nu när vårens stora uppdatering har släppts.

Varje halvår släpper Microsoft en ny stor uppdatering till Windows 10. Tidigare har våruppdateringen kommit i april, men den här gången har vi fått vänta ända till slutet av maj.

Nu är den i alla fall färdig och har släppts, och den erbjuder en rad smarta funktioner. 

Mycket bättre sökfunktion

En av de absolut största nyheterna är en stor uppdatering av operativsystemets inbyggda sökfunktion, vilken har varit dålig ända sedan Windows 10 lanserades. 

Nu kan sökfunktionen bland annat söka på hela hårddiskar och inte bara specifika mappar, plus att indexeringen har förbättrats vilket resulterar i snabbare sökresultat. 

Bägge dessa funktioner måste du dock aktivera på egen hand i inställningarna, eftersom eftersom de inte är aktiverade som standard.

Ett ljusare Windows

En annan nyhet är att Windows kan få helt nya färger med hjälp av ett ljust färgtema. Detta nya ljusa tema har enligt Microsoft varit efterfrågat under lång tid, och det ger menyer och fönster ljusa färgtoner av blått, vitt och grått.

Funktionen aktiverar du genom att öppna slår du öppna Inställningar, gå in under Anpassning och välja Färger. Där kan du aktivera det ljusa temat.

Detta är bara två av de mer uppenbara nyheterna. Du kan läsa mer om nya funktioner i den här översiktsartikeln om Windows 10 genom tiderna.

Så får du den nya versionen av Windows 10

Den nya uppdateringen skickas löpande ut till användare världen över, och du kommer att kunna hitta den genom att gå in under Inställningar och klicka på Uppdatering och säkerhet

Här kommer uppdateringen att dyka upp någon gång under de kommande veckorna.

Om du inte har tålamod att vänta kan du göra uppdateringen redan nu genom att utföra den manuellt. I Fördelszonen hittar du ett program för ändamålet, plus en tillhörande guide som beskriver hur du bär dig åt för att få uppdateringen direkt. 

> Hämta programmet och guiden i Fördelszonen. (bara för PC-tidningens läsare)

Kanske är du intresserad av...