Praktiskt anteckningsverktyg i Windows 10
Fästisar

De små post-it-lapparna är oumbärliga när du behöver påminna dig själv om olika uppgifter och tider. Komihåg-lapparna finns även i digital form i Windows 10.

Fästisar: Praktiskt anteckningsverktyg i Windows 10

Det är få som har upptäckt det, men den digitala versionen av de små, gula papperslapparna som finns på alla kontor är faktiskt inbyggda i Windows. Se var du hittar funktionen.

9 augusti 2021 av Henning Dadkhah Rasmussen

Det kan ofta vara ren slump att man upptäcker en ny praktisk funktion i Windows.

Tiden då man fick en komplett användarhandbok när man köpte en ny dator med Windows är för länge sedan förbi. Därför måste man själv klicka runt på måfå om man vill upptäcka fler funktioner och verktyg än dem som finns på skrivbordet eller Start-menyn.

Här har vi hittat en smart funktion som du kan få glädje av. 

Anteckningsverktyg gör inget väsen av sig

I djupet av Windows 10 finns massor av små praktiska verktyg, funktioner och inställningar som få känner till eller använder – och det är väldigt synd.

Så är det till exempel med anteckningsverktyget Fästisar. Programmet är ett enkelt anteckningsverktyg som du kan använda för att skapa snabba anteckningar på skrivbordet.

Fästisar är praktiska på samma sätt som som när du normalt skulle ha tagit en post it-lapp och satt på datorskärmen för att påminna om exempelvis ett tandläkarbesök eller en deadline för ett jobb. 

> Läs också om Google Keep, som är Googles version av ett anteckningsprogram.

Synkroniserar mellan datorer

Du kan skapa hur många anteckningar du vill i Fästisar, och när du är klar med en uppgift kan du enkelt radera anteckningen igen.

En extra smart funktion är att Fästisar automatiskt synkroniserar mellan dina datorer med Windows 10, om du har fler än en. 

Det fungerar dock bara om du är inloggad på datorerna med ett Microsoft-konto.

Det betyder att du kan se vad du behöver komma ihåg oavsett vilken dator du använder för tillfället.

Så här använder du verktyget

  1. Du hittar Fästisar genom att skriva Fästisar i sökrutan i Aktivitetsfältet.
  2. Klicka på Fästisar i sökresultaten.
  3. Klicka på pluset i programmets huvudfönster för att skapa en ny anteckning.
  4. Klicka i anteckningsfönstret för att göra det aktivt och skriv sedan din minnesanteckning. Programmet sparar löpande det du skriver, och du kan lägga till mer text i efterhand, eller radera din anteckning.
Fästisar i Windows 10
Fästisar

I huvudfönstret till vänster kan du se en översikt över alla dina olika anteckningar, och du kan dubbelklicka på var och en av dem för att visa dem som en gul anteckning på skrivbordet.

Läs om 19 andra dolda funktioner i Windows

I PC-tidningen nummer 13/2021, som just har landat på kioskhyllorna, kan du läsa om 19 andra utmärkta funktioner och program som är mer eller mindre dolda i Windows 10.

Du hittar även filmer som visar några av de geniala möjligheterna i aktion i Fördelszonen.

> Läs artikeln och se filmerna i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...