Hon raderade fel fil.

De flesta har säkert någon gång raderat en viktig fil av misstag. Här är tre knep för att få tillbaka filer som har tagits bort.

© Shutterstock

Återskapa raderade filer

Har du någon gång av misstag råkat klicka på Ja i stället för Nej när du har fått frågan om en viss fil ska raderas? Även om det är surt är inte allt hopp ute. Här är några tips om hur du kan få tillbaka filen.

Nog känner du igen dig: Du sitter framför datorn och jobbar eller kanske tittar igenom familjebilderna. Plötsligt inser du att bilden som du just raderade inte alls skulle tas bort.

Lugn, det finns flera sätt att få fram bilden igen, både med och utan speciella program.

Det allra viktigaste i detta läge när du blir iskall av att en bild är borta, är att inte installera nya program eller spara nya filer på datorns hårddisk. Har du otur kommer filen du vill ha tillbaka då skrivas över helt eller delvis, och då är det kört.

Låt därför datorn vara tills du kan starta en räddningsoperation.

För att vara på den säkra sidan är det som vanligt bäst att vara förberedd. I detta fall innebär det att du sedan tidigare har installerat ett räddningsprogram i datorn.

1. Kontrollera Papperskorgen
2. Sök i säkerhetskopian
3. Prova Abelssoft Undeleter

1. Kontrollera Papperskorgen

Det kanske låter fånigt, men en fil som har lagts i Papperskorgen är inte raderad. Den ligger kvar där tills du tömmer Papperskorgen.

Öppna därför Papperskorgen och högerklicka på den fil som du vill återta. Välj Återställ i menyn för att flytta tillbaka filen till den plats där den låg från början.

2. Sök i säkerhetskopian

Finns inte filen i Papperskorgen kan det bero på att den var för stor och därmed raderades direkt.

Det är bara ett exempel på varför det är så viktigt att ta regelbundna säkerhetskopior.

Ett säkert sätt att få tillbaka filen är att söka efter den i den senaste säkerhetskopian.

> Mer att läsa: Hur ofta ska du ta backup?

3. Prova Abelssoft Undeleter

Har du ingen säkerhetskopia finns det en chans att filen kan återskapas – om hårddisken har lämnats orörd sedan filen försvann.

Programmet Abelssoft Undeleter söker igenom hårddisken efter raderade filer som kan återskapas.

Vi rekommenderar att du installerar programmet redan nu, så är du redo den dag det behövs. Du ska nämligen inte installera några program innan en fil är återskapad. Risken är stor att de nya filerna som sparas på hårddisken skriver över den fil som du vill rädda.

Läs mer i Fördelszonen om hur du använder Abelsson Undeleter.

> Hämta programmet och läs om det i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...