En ung kvinna pratar i mobilen.
Inga fler inspelningar:

Google kommer att hindra appar från att spela in telefonsamtal på Android-mobiler.

© Shutterstock

Google kommer att hindra dig från att spela in telefonsamtal i Android

Google kommer att hindra appar från att spela in telefonsamtal. Därför kommer ett antal appar som kan användas för att spela in telefonsamtal snart att försvinna från Androids Play Butik.

Det kan finnas många orsaker till att man vill spela in ett telefonsamtal.

Om du till exempel vill komma ihåg alla detaljer från ett samtal med läkaren, försäkringsbolaget eller liknande kan det vara guld värt att kunna lyssna på samtalet igen.

Nu blir det dock svårare att spela in ett telefonsamtal om inte din mobil har en inbyggd funktion för ändamålet.

Får jag spela in ett telefonsamtal?

I Sverige är det lagligt att spela in ett samtal som du själv deltar i, även utan att du gör den andra parten uppmärksam på det (det hör dock till god ton att nämna det). 

Men även om samtalet är lagligt inspelat kan det vara olagligt att offentliggöra det, till exempel om samtalet innehåller privat information.

Här är det skillnad på lagstiftningen från land till land. Därför är det en bra idé att undersöka regelverket om du vill spela in samtal. 

Google blockerar inspelningar

Google har precis genomfört förändringar i Google Play Store som gör det omöjligt för appar från tredje part att spela in telefonsamtal på Android-mobiler.

Företaget har nämligen stängt möjligheten för apptillverkare att använda ett särskilt kryphål för att spela in och spara samtal på mobilen.

Appar har hittills kunnat använda vissa funktioner i Android som egentligen riktat sig till personer med funktionsnedsättning, men i sina nya programvillkor drar Google en gräns vid att dessa funktioner inte får användas för att spela in telefonsamtal.

> Läs även:  Android: Här är allt du behöver veta om operativsystemet på din mobil

Stopp för inspelningsappar 11 maj

Google tar i med hårdhandskarna mot appar som fortfarande använder funktionen efter den 11 maj, vilket innebär att apparna inte längre kan godkännas för Play Butik.

Det betyder att du inte kan hämta appar som kan spela in telefonsamtal, och att du inte kan använda de appar du redan har installerat för ändamålet.

Google säger själva att den korta fristen beror på att det alltså inte är en ny regel utan bara en ny implementering av en regel som redan gäller i Google Play Butik.

> Läs även: Bättre integritetsskydd i Google Play Butik

En mobil spelar in ett samtal
Inspelning av telefonsamtal

Om det är upp till Google ska det inte längre vara möjligt att spela in telefonsamtal på mobilen. 

© Shutterstock

Så kan du spela in telefonsamtal

Även om apparna i fråga inte längre kommer att kunna hämtas i Androids inbyggda appbutik, kan du fortfarande hämta inspelningsappar från obehöriga källor på nätet.  

Det medför dock en risk att råka installera skadliga appar på mobilen och därför avråder dig PC-tidningen från att välja denna lösning.

Läs även: Hitta rätt app – och undvik de falska

En nödlösning om du vill spela in samtal utan att hämta potentiellt farliga appar kan vara att slå på telefonens högtalare under samtalet. Sedan kan du öppna en vanlig ljudinspelningsapp på en annan mobil och spela in samtalet via den mobilens mikrofon.

Om din mobil har en inspelningsfunktion inbyggd kommer du förmodligen fortfarande att kunna använda den. Det är dock långt ifrån alla mobiler som är är utrustade med denna funktion. 

Så spelar du in samtal på iPhone

Om du vill spela in telefonsamtal på iPhone kan du förmodligen fortsätta att använda den inbyggda inspelningsfunktionen. Alternativt kan du självklart också spela in samtalet med en annan enhet. 

Det har tidigare varit möjligt att använda inspelningsappar i Android, men Google rättar sig efter amerikansk lagstiftning som försvårar detta.

Du kan läsa mer (på engelska) om de amerikanska reglerna i den här artikeln på tekniksidan The Verge.

Kanske är du intresserad av...