Om du har en Android-mobil finns det risk för att hackare får tillgång till dina mediefiler.
Android-mobiler i fara:

Om du har en Android-mobil finns det risk för att hackare får tillgång till dina mediefiler.

© Shutterstock

Apples programkod utsätter miljontals Android-mobiler för fara

En källkod skriven av Apple gör miljontals Android-mobiler sårbara för angrepp, där hackare kan komma åt mediefiler.

Om du har en Android-mobil som använder kretsar från Qualcomm eller MediaTek kan du drabbas av stora problem.

Säkerhetsföretaget Check Point Research berättar nämligen i en rapport att smartmobiler som använder kretsar från Qualcomm eller MediaTek är sårbara för hackerangrepp, där hackare bland annat kan lägga beslag på användares mediefiler – alltså videor och bilder.

Orsaken till sårbarheten är ett fel i implementeringen av en källkod som självaste Apple har skrivit.

Det omfattar bland annat enheter från Samsung, OnePlus, Xiaomi, Motorola och Nokia. 

LÄS ÄVEN: De här ”säkerhetsapparna” kan stjäla dina bankuppgifter

Apple-kod gör Android-mobiler sårbara

Den programkod som kan äventyra Android-mobiler är Apples Loss Less Audio Codec (ALAC). 

Det är en ljudkodek som sedan 2011 har varit öppen källkod, vilket innebär att alla kan använda, ändra och distribuera koden.

Idag används ALAC i många olika system och Apple har tagit bort sårbarheterna i den stängda versionen av programkoden, men versionen som är öppen källkod får inte samma underhåll.

Det är den sårbara open source-versionen som kretsföretagen Qualcomm och MediaTek har implementerat i sina produkter, och konsekvensen är nu att miljontals Android-mobiler är i fara. 

LÄS ÄVEN: Google Chrome är favoritmålet för hackare

Miljontals mobiler i fara

Sårbarheterna i Apple-koden gör det möjligt för hackare att köra skadlig programvara i mobilen genom att skicka en skadlig ljudfil och locka mottagaren att öppna den.

Om den skadliga programvaran aktiveras på mobilen kan det bland annat leda till att hackarna får tillgång till foton, videor och andra mediefiler, och till och med kan livestreama från mobilens kamera.

Om mobilen är mindre än tre år gammal bör du för länge sedan ha fått en uppdatering som har täppt till säkerhetshålen, men på äldre mobiler är det inte nödvändigtvis så.

Se därför till att din mobil är uppdaterad med de senaste uppdateringarna genom att gå in i mobilens inställningar och leta reda på kategorin ”Programvaruuppdatering”. Dessutom bör du vara försiktig så att du inte öppnar ljudfiler som har skickats av okända eller misstänkta avsändare.

Som princip bör du alltid uppdatera mobilen när du får en avisering om uppdateringar. Det är det enklaste och mest effektiva sättet att hålla mobilen säker.

LÄS ÄVEN: Ryska hackare kan angripa din router

Kanske är du intresserad av...