musik från en Bluetooth-högtalare
Bluetooth-högtalare

Om du väljer en Bluetooth-högtalare med inbyggt batteri kan du ta med den överallt för att lyssna på musik, till exempel från mobilen.

© Shutterstock

Allt du behöver veta om Bluetooth-högtalare

En Bluetooth-högtalare är det enklaste sättet att få bra ljud från mobilen eller surfplattan. Läs vad du ska tänka på när du köper ny Bluetooth-högtalare.

14 april 2023 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

Musik som spelas upp från mobilens inbyggda högtalare låter ofta som om den spelas från botten av en konservburk.

Om du vill ha stort och fint ljud behövs det andra doningar.

Den enklaste och billigaste lösningen är i de flesta fall en Bluetooth-högtalare.

Vad är Bluetooth?

Bluetooth är en teknik som sänder data som radiovågor på 2,4 GHz-frekvensbandet. 

De första Bluetooth-produkterna kom ut på marknaden år 1999. År 2022 väntas nästan 5 miljarder Bluetooth-produkter säljas världen över.

Tekniken är med andra ord väldigt populär. Idag använder vi till exempel Bluetooth i trådlösa högtalare, hörlurar, för att koppla mobilen till bilen och mycket, mycket mer. 

> Läs mer om Bluetooth här

Vad är en Bluetooth-högtalare?

En Bluetooth-högtalare är vanligtvis en liten och kompakt högtalare som är lätt att ta med sig. Den kan också vara större och mer stationär om du bara ska använda den hemma.

Högtalaren ansluts trådlöst till din enhet via Bluetooth, och om högtalaren har ett inbyggt batteri kan du enkelt ta med den på utflykten och spela musik hela dagen.

Vissa högtalare tål till och med vatten och damm, vilket ger ännu större frihet när det gäller vart du kan ta med din musik.

En bra Bluetooth-högtalare kan leverera ett ljud som verkligen lyfter musikupplevelsen från en mobil, surfplatta eller bärbar dator.

> Läs även: Därför ska du byta till ett trådlöst headset

En Bluetooth-högtalare är perfekt att ta med på semestern
I farten:

Med en Bluetooth-högtalare kan du spela musik överallt från mobilen. Även den billigaste högtalaren ger bättre ljud än mobilens inbyggda.

Är det enkelt att använda en Bluetooth-högtalare?

Under de första åren var Bluetooth en ganska instabil teknik, men den tiden är över. Dagens högtalare är väldigt enkla att koppla ihop med mobilen.

Den trådlösa anslutningen tar bara några sekunder och fungerar felfritt när anslutningen har upprättats.

Vanligtvis behöver du bara gå till Bluetooth i mobilens inställningar. När Bluetooth-högtalaren är påslagen dyker den upp i översikten över enheter på mobilen och vips så finns det musik.

Flera av högtalarna har dessutom egna appar som du kan hämta gratis till mobilen. Med den kan du finjustera ljudet från högtalaren och styra eventuella specialfunktioner.

> Läs även: Spela upp datorns ljud på din Bluetooth-högtalare

Vad betyder aptX i min högtalare?

Du behöer vara uppmärksam på flera saker som påverkar ljudkvaliteten när du lyssnar på musik från en Bluetooth-högtalare, till exempel termen aptX.

AptX är en teknik som uppfanns av processortillverkaren Qualcomm. 

Aptx är en kodek som komprimerar ljudsignalen från mobilen och packar upp den igen när den via Bluetooth-anslutningen når exempelvis ett par hörlurar eller en Bluetooth-högtalare.

Resultatet blir bättre ljud än med vanliga Bluetooth-överföringar.

Du måste dock ha aptX i både hörlurarna och ljudkällan du lyssnar på (till exempel mobilen) för att ha nytta av funktionen. 

Vilken Bluetooth-version ska jag välja?

Precis som med mycket annan teknik uppdateras Bluetooth hela tiden. Du bör leta efter de senaste versionerna av Bluetooth för att få optimalt ljud i dina högtalare.

Som ett absolut minimum bör du satsa på utrustning som använder Bluetooth 5.0. Den uppdateringen av Bluetooth kom 2016.

Den senaste Bluetooth-versionen heter Bluetooth 5.3 och kan bland annat ge Bluetooth-enheter längre batteritid.

Är en Bluetooth-anslutning lika bra som en kabel?

Det korta svaret är nej.

Ljudsignalen komprimeras innan den skickas via Bluetooth. Om ljudet dessutom är komprimerat i förväg från ljudkällan du skickar ljudet från (till exempel Spotify på mobilen), kan det höras i uppspelningen av musiken.

Det är däremot oftast lättare att använda Bluetooth än kabel eftersom standarden är densamma för alla enheter där, medan det kan behövas olika kablar om du ska spela upp från en Android och en iPhone.

Vad kostar en Bluetooth-högtalare?

De billigaste på marknaden kostar under 100 kronor, och du kan köpa Bluetooth-högtalare på så exotiska platser som Ikea – tillsammans med pallstegar och prydnadskuddar när du ändå är i butiken.

Men även om möbelföretagets Bluetooth-högtalare bara kostar några hundralappar, levererar de ändå garanterat ett ljud som är mycket bättre än det som kommer från din dyra mobil.

> Läs även: IKEA skapar trådlöst ljud med Sonos och vårt test av IKEAS ENGBY-högtalare i Testzonen

Alla Bluetooth-högtalare vi har testat levererar ett ljud som är tillräckligt bra för att ha musik i bakgrunden, lyssna på talradio, ljudböcker eller podcasts.

Om du är beredd att betala mer för din Bluetooth-högtalare kan du även få läcker design, exklusiva material och avancerade funktioner.

De bästa högtalarna som vi har testat ger till och med ljud i riktig hi-fi-kvalitet.

Läs test av Bluetooth-högtalare

Vi testar kontinuerligt massor av Bluetooth-högtalare på PC-tidningen. 

Du hittar alla Bluetooth-högtalare som vi har testat i Testzonen på vår hemsida.

I PC-tidningen nummer 7/2023 testar vi sex högtalare som både kan användas som Bluetooth-högtalare och som smarta högtalare anslutna till internet, så att du till exempel kan strömma från musiktjänster som Spotify.

> Du kan läsa hela vårt stora test av Bluetooth-högtalare i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...