Coronaviruset ger dyrare elektronik

Effekterna av Coronaviruset märks allt mer. När fabriker i Kina stängs ner får många företag brist på delar och produkter.

Coronaviruset ger dyrare elektronik

Coronavirusets härjningar har fått flera elektroniktillverkare i Kina att ställa in produktionen. Det kan göra framtida mobiltelefoner och datorer dyrare.

Coronaviruset är en allvarlig sjukdom som har drabbat tiotusentals människor i Kina, men även i andra delar av världen, och många har dessvärre dött.

Nu visar sig konsekvenserna av virusets framfart även på andra håll.

Många fabriker i Kina har fått stänga på grund av smittorisken, något som leder till problem för många tillverkande företag runt om i världen.

På längre sikt kan produktionsuppehållen i Kina leda till dyrare produkter.

> Mer att läsa: Falsk e-post luras om Coronaviruset

Corona gör iPhone dyrare

Bland de fabriker som står stilla hör ett flertal som tillhör den stora elektroniktillverkaren Foxconn.

Företaget bygger bland annat iPhone åt Apple och den stoppade produktionen tros nu leda till försenade leveranser och eventuellt prishöjningar.

I staden Wuhan, där de första fallen av Coronavirus upptäcktes, har fem fabriker som tillverkar lcd-paneler tvingats stoppa produktionen.

Panelerna som de tillverkar sitter i såväl platta tv-apparater som bildskärmar från flera kända tillverkare. Även här kan bristen på komponenter snart bli akut.

Coronautbrottet skedde under firandet av det kinesiska nyåret då många fabriker redan var stängda eftersom farbriksarbetarna åker till sina hembyar för att besöka sina familjer under ledigheten.

Apple skruvar ner förväntningarna

Coronaviruset leder nu till ekonomiska förluster.

Senaste är det Apple som har meddelat att de på grund av virusutbrottet inte kommer att leva upp till analytikernas förväntningar av företagets omsättning under det första kvartalet i år.

Det är inte bara det att många fabriker är nedstängda just nu, hela Kina har blivit mer eller mindre lamslaget.

Det innebär att många butiker också är stängda och att kinesernas köplust är i botten. Det säljs helt enkelt inte alla lika mycket produkter i Kina som normalt.

Enligt Apple är det dock inget fel på efterfrågan utanför Kina, där går affärerna ungefär som vanligt ­ – så länge det finns varor på lager.

> Mer att läsa: Coronavirusets utbredning just nu

Kanske är du intresserad av...