Testa hur snabb din dator är

Testa datorns hastighet och och hurt snabbt internet är med dessa tips.

Testa hur snabb din dator är

Tycker du att din dator känns långsam? Det är du inte ensam om. Nu kan du testa om den är lika snabb som datorerna vi testar i tidningen.

2 augusti 2018 av Steffen Nielsen

Det känns nästan som någon form av naturlag att datorn känns lite långsammare för varje dag. Men hur långsam är den egentligen i förhållande till de nya datorerna som vi testar i Testzonen och i PC-tidningen?

Smart program mäter hastigheten

Programmet Passmark PerformanceTest kan ge dig svaret.Du kan köra ett test på din dator, en så kallad benchmark-mätning, där du kan jämföra resultatet mot andra användare som har skickat in sina testresultat till Passmark.

Mätningarna visar vilka delar av datorn som eventuellt får datorn att bli långsam, så att du kan se om du till exempel behöver uppgradera hårddisken eller grafikkortet.

Du kan testa programmet gratis i 30 dagar - gott om tid för att hinna mäta hastigheten på din dator.

Så mäter du hastigheten på internet

Det kanske inte är din dator utan din internetuppkoppling som får allting att kännas långsamt.

Det kan du undersöka på webbplatsen Bredbandskollen, som kan göra detaljerade hastighetstester på din uppkoppling. För att få så rättvisa mätningar som möjligt, gör flera mätningar olika tider på dygnet och använd en dator som är ansluten med en nätverkssladd. Att mäta via trådlöst nätverk kan ge felaktiga siffror. Besök Bredbandskollen här.

> Läs även: Snabbare internet med fem lätta trick

Mät hur snabb din webbläsare är

Det kan också vara webbläsaren som av olika anledningar kan dra ner hastigheten på ditt surfande. Webbläsaren läser nämligen inte in hemsidor på samma sätt, vilket kan göra att det går olika fort.

På webbplatsen Speed-Battle kan du få en utvärdering av hur din webbläsare klarar sig i förhållande till genomsnittet. Besök webbplatsen här.

> Läs fler tips och trick för webbläsare


Kanske är du intresserad av...