Raspberry Pi Pico är en mikroddator som kostar 49 kronor
Raspberry Pi Pico

Pico ansluts till en dator via micro-usb-porten på ena kortsidan.

© Raspberry Pi

Raspberry Pi Pico: Mikrodator för 49 kronor

Raspberry Pi Pico är en programmerbar mikrodator som är komplett med ramminne, lagring och processorn. Och den kostar bara 49 kronor.

16 februari 2021 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

En dator för 49 kronor? Det är faktiskt möjligt med nya Raspberry Pi Pico – om man med dator menar ett kretskort som kan exekvera programkod.

Alla komponenter i Pico ryms på ett kretskort som är stort som ett ordinärt usb-minne. För att kommunicera med Pico måste kretskortet kopplas ihop med en dator via usb.

Pico är inte en dator i vanlig mening, men det går att spara program i dess minne och sedan låta processorn köra programmet.

Raspberry Pi Pico är stor som ett usb-minne.
Raspberry Pi Pico

Nya Raspberry Pi Pico är stort som ett usb-minne med innehåller ändå ramminne, lagring och en processor.

© Raspberry Pi

Raspberry Pi Pico kan styra hemmet

Raspberry Pi Pico används främst för mer eller mindre avancerade hobbyprojekt, som att till exempel starta och stänga av apparater hemma.

Runt kanterna längs Raspberry Pi Pico finns det flera kontakter som kan kopplas till annan elektronik, som sedan kan styras av det program som körs i Pico.

Raspberry Pi Pico är inte en självständig dator utan mer av ett kontrollerkort som fungerar tillsammans med andra enheter.

Raspberry Pi Pico har ett ramminne på 264 kilobyte, två megabyte lagring och 26 kontaktytor för att ansluta kortet till annan elektronik.

> Förra året kom en annan modell från Raspberry Pi – en dator som är inbyggd i ett tangentbord. Läs mer om Raspberry Pi 4.

Raspberry Pi Pico
Raspberry Pi Pico

Längs kanterna på Raspberry Pi Pico finns det en rad kontakter för att ansluta kontrollerkortet till annan elektronik.

© Raspberry Pi

Detta är Raspberry Pi

Raspberry Pi Pico är lillasyster till den större minidatorn Raspberry Pi.

Raspberry Pi är en nästan komplett dator som kostar några hundralappar. Vi har testat ett par modeller av Raspberry Pi, närmare bestämt Raspberry Pi 4 och Raspberry Pi 400.

Eftersom lagringen i Raspberry Pi sker på ett minneskort går det att ha flera kort med olika operativsystem installerade på.

Det gör det enkelt att göra om Raspberry Pi från en kontorsdator till en multimediespelare som kan kopplas till tv:n för att visa film.

Så funkar Raspberry Pi

För att komma i gång med Raspberry Pi 4 behövs, förutom datorn, ett microSD-kort, en bildskärm, ett tangentbord och en mus. Det går att använda samma tillbehör som till en vanlig pc.

Raspberry Pi kan användas med företagets eget operativsystem Raspberry Pi OS. Det påminner en del om Windows, vilket gör det enklare att komma i gång.

Raspberry Pi 4 startar på några sekunder och innehåller mycket av det som finns i andra datorer, till exempel en webbläsare och kontorsprogrammen i LibreOffice.

Kanske är du intresserad av...