Slipp frustrationen
Slipp frustrationen:

Det kan ge en del gråa hår om du raderar viktiga systemfiler så att datorn plötsligt slutar fungera som den ska.

© Shutterstock

Radera aldrig dessa filer och mappar

Det kan vara frestande att radera de största filerna på datorns hårddisk för att frigöra lagringsutrymme, men det är långt ifrån alla filer du får radera.

26 juli 2022 av Martin Lorentsen

Det kan vara irriterande att ha en överfull hårddisk. För det första kan det vara svårt att hitta just den fil du behöver, och för det andra kan en full hårddisk sänka datorns prestanda.

Därför rekommenderar vi att du med jämna mellanrum städar datorn, antingen med ett eller flera av våra städprogram i Fördelszonen eller så kan du göra det manuellt.

Om du väljer att radera filer på egen hand kan det vara en lockande tanke att det bästa för datorn är att radera de filer som tar mest plats. Så är absolut inte fallet eftersom vissa filer och mappar på datorn aldrig bör raderas.

LÄS ÄVEN: Smart knep för att byta namn på filer

Håll dig borta från systemfilerna

Om en viktig systemfil eller systemmapp i Windows raderas kan det leda till att datorn inte fungerar som den ska. Därför bör du undvika att radera dem.

Det handlar om följande mappar:

”Program”, ”Program (x86)”, ”Windows”, ”Documents and Settings” och mappar med program under ”Appar och funktioner”.

Dessutom ska du undvika att radera filer med filändelsen .sys eller .dll, såvida du inte vet exakt vad de gör.

En bra tumregel när du raderar filer är att bara radera filer som du är helt säker på att du kan vara utan. Det kan vara filer som du själv har skapat, till exempel Word-dokument eller foton.

LÄS ÄVEN: Ny farlig ransomware raderar allt på datorn

Få hjälp med att hitta de stora filerna

Det kan vara svårt att hitta de stora filerna på datorn som kan raderas utan att det orsakar problem. Särskilt om hårddisken är fullspäckad med filer – då kan det utvecklas till en omfattande arbetsuppgift att städa.

I Fördelszonen kan du få hjälp. Med programmet Glary Disk Explorer kan du enkelt identifiera var på hårddisken de stora filerna och mapparna gömmer sig.

Programmet visar till och med vilken filtyp det är, så att du kan vara säker på att inte radera viktiga systemfiler. Glary Disk Explorer kan du som prenumererar på PC-tidningen hämta utan kostnad i Fördelszonen.

> Klicka här för att hämta programmet och läsa vår tillhörande programguide

Kanske är du intresserad av...