Vad är BIOS? Så kommer du åt datorns grundinställningar
Vad är BIOS?

I datorns BIOS kan du bland annat ställa in datorn på att starta från en CD eller ett USB-minne.

BIOS: Så kommer du åt datorns grundinställningar

BIOS är datorns grundinställningar, och det är där som du till exempel kan få datorn att starta från ett USB-minne. Men hur öppnar man egentligen BIOS? Det får du svar på här.

21 april 2022 av Martin Lorentsen

Vanligtvis startar datorn från systemhårddisken. Det kan dock hända att du behöver starta maskinen från en CD eller ett USB-minne om du till exempel ska installera om Windows eller testa ett operativsystem.

Då måste du gå in i datorns BIOS för att starta datorn från en ansluten enhet.

BIOS står för Basic Input/Output System och är en form av grundläggande inställningar i datorn. Det är alltså här du till exempel kan välja att starta datorn från ett USB-minne.

Alla datorer kräver en omstart innan du kan komma åt BIOS, men det varierar från dator till dator hur du faktiskt öppnar BIOS.

LÄS ÄVEN: Så startar du datorn från CD och USB

Så här kommer du ind i BiOS

Alla datorer kan öppna BIOS, men tillvägagångssättet skiljer sig från dator till dator.

Gemensamt för alla datorer är att du måste starta om datorn och trycka på en tangent på tangentbordet precis när datorn startar.

Vilken tangent du ska trycka på beror på vilket märke och vilken modell datorn är. Om du är osäker kan du alltid hitta den exakta tangenten i datorns medföljande handbok, men ofta talar datorn om för dig vilken knapp du ska trycka på.

När datorn startar brukar det stå något i stil med ”Press F1 to enter setup” eller ”Press <ESC> to access BIOS”, och då ska du agera snabbt och trycka på den tangenten.

Om datorn inte meddelar tangenten kan du öppna BIOS genom att trycka på någon av följande tangenter: F1, F2, F10, Delete eller Escape.

LÄS ÄVEN: Dessa 8 tips för Windows ska du känna till

Så öppnar du bootmenyn

Om du ska starta datorn från ett USB-minne kan du slippa gå in i själva BIOS. Vissa datorer kan nämligen automatiskt starta datorn från ett USB-minne om det bara är anslutet till datorn när den startas.

På andra datorer kan du behöva öppna en så kallad bootmeny från vilken du enkelt kan välja att starta datorn från USB-minnet och därmed undvika att öppna själva BIOS. 

Det gör du så här:

  1. Stäng av datorn.
  2. Starta datorn och tryck på F11 eller F12 upprepade gånger när datorn börjar starta.
  3. Nu öppnes en bootmeny.
  4. Välj USB-minnet för att starta datorn från USB-minnet.

Om du inte kan öppna bootmenyn, gå till BIOS och välj ”Removable Devices” eller ”USB Device” som alternativ nummer 1 i kategorin som vanligtvis heter något i stil med ”Boot” eller ”Boot order”.

Observera dock att du i så fall senare måste välja datorns hårddisk (Hard Drive) som alternativ 1 igen om du vill starta datorn som vanligt.

LÄS ÄVEN: Nu kommer utpressningstrojaner med USB-minnet

Radera hela hårddisken från USB-minnet

Om du ska slänga datorn är det en bra idé att radera datorns hela hårddisk, så att inget går att återställa. Det kan du göra genom att starta datorn från ett USB-minne med rätt programvara installerad.

Ett bra program för ändamålet är HDShredder, som du kan hämta kostnadsfritt i Fördelszonen om du prenumererar på PC-tidningen.

I PC-tidningen nummer 9/2022 visar vi dessutom hur du använder HDShredder för att radera hårddisken helt via ett anslutet USB-minne. Sedan kan du tryggt slänga din avlagda dator på återvinningen.

> Hämta HDShredder i Fördelszonen och läs om hur du använder programmet för att radera allt på hårddisken. 

Kanske är du intresserad av...