Toshiba slutar tillverka datorer.
Toshiba

Det legendariska japanska företaget slutar tillverka datorer.

© Shutterstock

Toshiba: Legendariska företaget drar ur sladden

Efter 35 år slutar det japanska företaget Toshiba tillverka bärbara datorer. De var en av de största datortillverkarna, och här kan du läsa mer om deras historia.

Toshiba brukar ofta associeras med bärbara datorer. Du kanske har haft en själv, eller använt en någon gång när du har arbetat.

Bärbara datorer var Toshibas stora trumfkort, men nu är det slut. Det japanska företaget har sålt sin sista andel i datortillverkaren Dynabook och Toshiba-eran har nått sitt slut.

Slutet på en era för Toshiba

2018 sålde Toshiba den största delen - totalt 80,1 procent - av datorproduktionen till konkurrenten Sharp, som döpte om Toshibas datoravdelning Dynabook. 

Nu har Sharp även köpt Toshibas sista andel, och därmed har Toshiba nu slutat fullständigt med tillverkning av bärbara datorer.

Det innebär slutet på en lång epok där Toshiba har varit bland de största datortillverkarna i världen. Allting började 1875 med tillverkning av utrustning till telegrafer.

LÄS OCKSÅ: Säg hej till en gammal klassiker

Från telegrafer till torpedoer

Toshiba härstammar från företaget Tanaka Seisakusho som grundades av den japanska ingenjören Tanaka Hisashige 1875. På den tiden konstruerade företaget, som hade sitt säte i Tokyo, huvudsakligen utrustning till telegrafer och andra mindre tekniska prylar.

1881 avled Tanaka Hisashige och hans företag, som efter önskemål från det japanska imperiets flotta, tillverkade nu även torpeder och minor. Under tiden utvecklade den japanska professorn Ichisuke Fujioka japans första glödlampa, vilket resulterade i att han grundade företaget Hakunetsu-sha.

De två Tokyo-baserade företagen dominerade den japanska elektronikmarknaden och växte sig allt större, men under 1930-talet stoppade den japanska regeringen produktionen av hemelektronik eftersom man hellre ville använda råvarorna för krigsmateriel.

Som en följd av detta gick de två företagen samman 1939, men det var först 1978 som företaget fick namnet Toshiba.

LÄS OCKSÅ: MP3 fyller 25 år - läs historien här

Toshibas första bärbara dator

Toshiba brukar anses vara en av de första som massproducerade bärbara datorer. Det började 1985 med datorn T1100 som inte hade någon hårddisk utan enbart arbetade med floppydiskar. Den hade dessutom bara 256 kilobyte minne, vilket motsvarar 0.000156 gigabyte, och datorn vägde 4,1 kilo. Det spelade inte speciellt stor roll då Toshibas T1100 var väldigt nyskapande.

Det var nämligen inte alla som hade råd med en bärbar dator, och trots att datorn kostade smått svindlande 2000 dollar såldes det 10000 datorer på ett år. 

Detta banade väg för kommande T1000 och T1200-modeller, vilka på allvar introducerade världen för batteridrivna datorer som kunde vikas ihop och transporteras i en väska. 

LÄS OCKSÅ: Japan bygger världens snabbaste superdator

T1100
T1100

Toshibas första bärbara dator TT100 från 1985.

© Wikipedia

Hårddiskar och värmepumpar

Toshiba må ha byggt sin sista bärbara dator, men det betyder inte att företaget försvinner.

Den legendariska teknikjätten fokuserar nu för tiden på andra former av IT-lösningar för företag och säljer bland annat hårddiskar.

Dessutom arbetar företaget med värmepumpar och hållbar infrastruktur, plus att de naturligtvis medverkar i kampen mot coronaviruset.

LÄS OCKSÅ: Smarta tips för usb-minnen

Toshiba T1200
Toshiba T1200

Två år efter den första bärbara datorn lanserade Toshiba T1200 med 1 megabyte arbetsminne och 20 megabyte hårddisk. Den vägde 4,1 kilo.

© Wikipedia

Kanske är du intresserad av...