Batterirapport i Windows
Verktyg i Windows

Batterikoll i Windows.

Ta reda på hur datorns batteri mår

Det finns en funktion i Windows för att ta reda på batteriets status i en bärbar dator. Läs om hur du gör och hur du tyder batterirapporten.

Hur många gånger har du laddat din bärbara dator? Och hur mycket kapacitet finns det egentligen kvar i ett batteri efter några år?

Det är förstås i stort sett omöjligt att svara på någon av dessa frågor, men det finns ett verktyg i Windows 10 som kan ge dig svaren. I Windows 10 går det nämligen att få en dagsfärsk rapport av batteriets status.

Rapporten visar bland annat hur många laddningscykler batteriet har genomgått, det vill säga hur många gånger det har laddats upp. Det ger en bild av batteriets skick och om det är dags att fundera på ett batteribyte.

> Mer att läsa: Längre batteritid i den bärbara datorn

Batterirapport i Windows 10

Hur många gånger ett batteri kan laddas upp varierar mycket mellan olika datormodeller. Det går kanske att hitta svar på internet om du vill veta hur länge batteriet i just din dator håller.

I Windows 10 går det att få fram en batterirapport på följande sätt:

  1. Sök efter cmd i Windows och klicka på sökresultatet Kommandotolken.
  2. Skriv powercfg /batteryreport och tryck på Enter.
  3. Nu sparas det en batterirapport på hårddisken. I Kommandotolken visas sökvägen till filen, som sparas i html-format. Filen sparas på C-hårddisken i mappen Användare och i mappen med ditt användarnamn.
  4. Dubbelklicka på filen, som heter battery-report.html, för att öppna den i webbläsaren.

I rapporten under rubriken Installed batteries finns det information om hur batteriet mår.

Vid Design capacity anges den kapacitet som batteriet hade när det var nytt, och under Full charge capacity står det hur mycket kapacitet batteriet har för närvarande.

Vid Cycle count ser du hur många gånger batteriet har laddats upp sedan datorn var ny.

Observera att det inte är alla datorer och batterier som visas korrekt här. Därför kan det till exempel saknas information vid Cycle count och att de båda capacity-värdena är lika trots att datorn är flera år gammal.

Kanske är du intresserad av...