Förläng datorns batteritid


Längre batteritid i den bärbara datorn

Batteriet i en bärbar dator håller länge om det sköts på rätt sätt. Så här bör du ta hand batteriet för att det ska må bra.

28 februari 2018 av Steffen Nielsen

Batteriet i den bärbara datorn håller inte för evigt. Det finns dock en hel del du kan göra för att det ska hålla längre. Det finns också saker du absolut inte får göra... 

Här är våra bästa tips för längre batteritid:

Tips 1: Ladda inte ur batteriet

Det sämsta du kan göra du kan göra är att köra på batteri även om du har tillgång till ett vägguttag. Ett batteri har ett begränsat antal uppladdningscykler. 

Tips 2: Använd laddaren

När Windows varnar att batteriet håller på att bli tomt ska du ansluta strömadaptern.

Tips 3: Stäng av datorn helt

Låt bli att bara fälla ned skärmen, så att datorn hamnar strömsparläge. Det är bättre att stänga av datorn för att spara på batteriet.

Tips 4: Ladda batteriet innan datorn ställs undan

Om du inte ska använda datorn på ett tag bör batteriet laddas upp till minst 50 innan du ställer undan den.

Tips 5: Undvik solljus och värme

Utsätt inte datorn för höga temperaturer eller direkt solljus i onödan. Förvara den svalt.

Tips 6: Uppdatera Windows

Gamla program och ett ouppdaterat Windows drar mer ström än nödvändigt. Uppdatera ofta för att få en strömeffektivare dator. På köpet får du då dessutom en säkrare pc.

Tips 7: Köp nytt

Desperata situationer kräver drastiska lösningar. Ett batteri tappar alltid prestanda över tid – även om du gör allt för att sköta om det. Därför kan det vara smart att köpa en bärbar dator där batteriet kan bytas ut. Det kan även vara värt att köpa ett extra batteri direkt när datorn är ny, så har du ett att byta med.


Med en powerbank tar strömmen aldrig slut i mobilen. Just nu får du 2 nummer av PC-tidningen samt en elegant powerbank för endast 59:50 kronor.

Kanske är du intresserad av...