Skärmhöjden ökar
Ny tendens?

Allt fler bara datorer får skärmar med högre höjd.

© Shuttestock

Skärmhöjden ökar

Tiderna förändras och så gör också bildskärmarna i bärbara datorer. Efter åratal med breda bildskärmar är tendensen nu en annan.

Någonting tycks ha hänt när det gäller formatet för bildskärmar i bärbara datorer. Fram tills nu har breda skärmar dominerat, men nu blir det allt populärare med skärmar som dras ut på höjden.

Alla skärmar har ett visst bildformat eller bildförhållande. Gamla bildrörsbaserade tv-apparater hade ett bildformat på 4:3, det vill säga att bilden var lite bredare än hög.

När platt-tv:n kom förändrades bildformatet, som drogs ut på bredden. Numera har de flesta tv-apparater ett bildhållande på 16:9, vilket ger en betydligt bredare bild.

På senare år har detta format även varit populärt i bärbara datorer, men under årets CES-mässa uppmärksammades det ett trendbrott vad gäller bildformat. Det lanserades en rad datorer med det gamla småbildsformatet 3:2 eller det breda, men också högre, formatet 16:10.

3:2 är ett format som används i småbildskameror, om nu någon minns dem. Innan det fanns digitalkameror var det film som gällde och de kamerorna tog bilder i formatet 3:2.

> Mer att läsa: Gammal bildskärm till en bärbar dator

Fördelarna med högre skärmhöjd

Animationen nedan visar skillnaden mellan bildformaten 16:9 och 3:2.

16:9-formatet är bredare och bättre anpassat för till exempel film, medan 3:2-formatets höger bildhöjd är mer användbart för långa webbsidor eller textdokument.

Bilförhållande 16:9 och 3:2
Hög eller bred?

Många nya bärbara pc har skärmar med högre höjd. Tendensen är att det gamla småbildsformatet 3:2 är på väg tillbaka i stor stil.


Det fina med 3:2-formatet är att mer av ett dokument kommer med på skärmen. I ett ordbehandlingsprogram syns mer av texten och på internet får mer av långa webbsidor plats på skärmen.

Flera av de stora tillverkarna släpper nu bärbara datorer med andra bildskärmsformat än de traditionella.

16:9-skärmarna lär dock inte försvinna, men valfriheten blir större när det går att köpa en dator som passar bättre till det som den ska användas till.

> Mer att läsa: Fyra egenskaper din nästa bildskärm bör ha

Nya datorer med högre bildhöjd.

HP Elite Folio (3:2)

Dell Latitude 9420 (16:10)

Lenovo ThinkBook Plus Gen 2 (16:10)

Lenovo Legion 7 och Legion 5 Pro (16:10)

LG Gram 17 och Gram 16 (16:10)

Lenovo IdeaPad 5 Pro (16:10)

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga (3:2)

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 och X1 Yoga Gen 6 (16:10)

Lenovo ThinkPad X12 Detachable (3:2)

Asus ROG Flow X13 (16:10)

Kanske är du intresserad av...