De nya datorerna från Asus, som har inbyggd 3D-skärm, är förmodligen mest intressanta för grafiker och 3D-designer, men kan även användas för att titta på 3D-filmer.
3D-skärm:

De nya datorerna från Asus, som har inbyggd 3D-skärm, är förmodligen mest intressanta för grafiker och 3D-designer, men kan även användas för att titta på 3D-filmer.

Se 3D på skärmen utan glasögon

Asus är redo med nya bärbara datorer som har inbyggd 3D-skärm. Det praktiska med de nya skärmarna är att du kan se 3D-innehåll utan att behöva använda speciella glasögon.

18 januari 2023 av Henning Dadkhah Rasmussen

Vi var nog många som trodde att skärmar och TV-apparater med 3D var ett avklarat kapitel sedan länge.

Tekniken var det stora säljargumentet för TV-apparater för 10–15 år sedan. Försäljningssiffrorna hängde aldrig riktigt med trenden, och sedan dess hörde vi inte mycket mer om 3D-skärmar.

Idén är dock inte död. Det har Asus just bevisat på årets CES-mässa i Las Vegas, där årets kommande produkter presenteras.

Här har företaget presenterat två nya bärbara datorer med inbyggda 3D-skärmar.

3D-glasögonen var till besvär

En av anledningarna till att 3D-skärmar och 3D-TV aldrig fick det folkliga genombrottet var att tekniken bara fungerade när man tog på sig speciella stereoskopiska glasögon. Lamellerna vinklade synfältet, så att man såg en rad pixlar med ena ögat och en annan rad med det andra ögat.

Det gav en känsla av djup som på vissa områden var tillräckligt övertygande, men glasögonen förtog en hel del av nöjet.

På de nya bärbara datorerna med 3D-skärmar från Asus behöver du inte använda glasögon för att uppleva 3D-effekten.

> Läs även: Gör en digital 3D-tidsresa med Google Earth

OLED 3D utan irriterande glasögon

Den nya generationens 3D-skärmar använder något som kallas autostereoskopisk 3D, som först blev allmänt känd i spelkonsolen Nintendo 3DS. 

Istället för att placera lameller framför ögonen i ett par glasögon, fungerar de nya skärmarna genom att de genererar två uppsättningar pixlar som representerar motivet sett från två vinklar. 

> Läs även: Se alla möjliga djur i 3D med din mobil

Bilden skickas sedan till varsitt öga med hjälp av speciella linser som är inbyggda i skärmen, och när du tittar på skärmen luras hjärnan att se djup på en platt skärm.

Nackdelen med den nya 3D-tekniken är dock att effekten bara fungerar när du tittar på skärmen i en viss vinkel. 

Det problemet löses med hjälp av ögonspårningsteknik som justerar linserna beroende på vart dina ögon tittar. Men du kan till exempel inte sitta och titta in från sidan av skärmen och förvänta dig samma 3D-effekter.

Asus står också bakom en av de bästa mobilerna just nu. Läs om våra tre favoritmobiler här

Med den här nya datorn får du 3D-skärm, 8 TB SSD och 64 GB RAM.
Asus ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604):

Med den här nya datorn får du 3D-skärm, 8 TB SSD och 64 GB RAM. Det finns även ett specialhjul som kan programmeras för specifika funktioner i de flesta program. 

Det kan du använda 3D-datorerna till

3D-skärmarna kan användas till samma saker som man använde 3D-TV till för ett decennium sedan, det vill säga titta på imponerande 3D-filmer, men de kan också mycket mer.

Idag arbetar många med 3D-modeller och 3D-utskrifter. Här kan skärmarna bli ett fantastiskt hjälpmedel som gör det möjligt att rotera ritningarna med djup, så att det ser ut som om de växer ut ur skärmen.

När du köper en av de nya 3D-datorerna medföljer programvara som gör det enkelt att spela upp 3D-filmer eller titta på 3D-ritningar på skärmen. 

Det kommer även att finnas material och tips om fler användningsområden för 3D-tekniken.

> Läs även: Gör en 3D-ritning av ditt hem på datorn

Med den medföljande mjukvaran kan du utnyttja 3D-effekten fullt ut för att till exempel titta på 3D-filmer eller arbeta med 3D-ritningar.
Asus Spatial Vision Hub:

Med den medföljande mjukvaran kan du utnyttja 3D-effekten fullt ut för att till exempel titta på 3D-filmer eller arbeta med 3D-ritningar.

Kommer att säljas senare i år

Asus har presenterat två nya bärbara datorer med OLED 3D-skärmar på CES-mässan:

Vivobook Pro 16X 3D OLED (K6604)

ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604)

Båda datorerna kommer till butikshyllan under andra kvartalet i år, men priset har ännu inte meddelats från Asus.

I videon nedan kan du se en kort presentation av tekniken.

Kanske är du intresserad av...