Samsung Galaxy Book Pro 360 med tillhörande penna.
Windows 11-dator:

Samsungs senaste serie bärbara datorer kan alla enkelt och gratis uppgraderas till Windows 11.

© Samsung

Hitta rätt dator med Windows 11

PC-tidningen har testat sex bärbara datorer som antingen levereras med Windows 11 eller kan uppgraderas från Windows 10.

8 april 2022 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

Lanseringen av Windows 11 är den perfekta ursäkten för att byta ut din gamla dator.

I PC-tidningen nummer 7/2022 testar vi sex bärbara datorer som antingen är redo för Windows 11 eller levereras med det nya operativsystemet förinstallerat på datorns SSD.

Med andra ord – bärbara datorer som kan köra Windows 11 från dag ett.

Kraftfull bärbar eller surfplatta?

De testade datorerna erbjuder vitt skilda möjligheter: Några är stora och blixtsnabba. Andra är små och lätta och kan göras om till en surfplatta genom att snabbt svänga runt skärmen på baksidan av datorn.

Windows 11 inaktiverar på egen hand tangentbordet, så att du kan använda fingrarna på skärmen för att styra Windows precis som på en vanlig surfplatta.

Det finns även bra speldatorer bland de testade datorerna, och det fina med speldatorer är att om en dator kan driva de senaste 3D-spelen är den tillräckligt kraftfull för att klara i stort sett vad som helst. 

> Läs även: Sant eller falskt? Hur ska man egentligen behandla datorns batteri?

Tänk igenom dina behov – och prova innan du köper

Du får vanligtvis vad du betalar för när du köper en bärbar dator: Processorns hastighet, lagringsutrymmets storlek och kvaliteten på skärm och tangentbord följer oftast priset. 

De flesta bärbara datorer finns att köpa i flera olika konfigurationer, så att du slipper betala för dyra komponenter du inte behöver. 

Det kan till exempel vara skillnad på processor, grafikkort, arbetsminne och lagringsutrymme i olika versioner av samma överordnade modell. Därför kan den totala prestandan naturligtvis också förändras beroende på hur dyr version du lägger i varukorgen. 

Om du vill vara helt säker på att få en bärbar dator som passar dina behov är det en bra idé att förbereda dig grundligt innan du slänger fram kreditkortet. Du kan läsa dig till mycket före köpet. 

Läs till exempel vår artikel ”5 goda råd innan du köper en ny dator” samt våra tester av nya datorer i Testzonen

Dessutom är det alltid en bra idé att prova datorn innan du köper den.

Så testade vi datorerna

De sex bärbara datorerna i vårt test genomgick grundliga undersökningar i vårt testlaboratorium. 

De har testats var för sig och deras skärmar har jämförts sida vid sida. Vi mätte datorernas prestanda med PassMark PerformanceTest.

Det är ett verktyg som utför en rad tester på datorns olika delar. Förutom processorn testar PerformanceTest även datorns förmåga att bearbeta både 2D-
och 3D-grafik. 

Det första påverkar hur snabb datorn är vid vardagsarbete som i kontorsprogram, medan 3D-grafik framför allt används i datorspel. 

Verktyget mäter också hastigheten på datorns arbetsminne, som är datorns korttidsminne där den lagrar data som håller på att användas. Slutligen mäts även hårddiskens eller SSD:ns överföringshastighet.

Gemensamt för de bästa datorerna i testet:

  • Processor: Intel Core i7 – 11800H
  • Arbetsminne: 16 gigabyte
  • Lagring: 1 terabyte SSD
  • Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 3060
  • Skärmstorlek: Ca 16 tum
  • Vikt: Ca 2 kilo

Stort test av Windows 11-datorer

De sex bärbara datorerna i vårt stora test i PC-tidningen 7/2022 är naturligtvis bara ett axplock av alla datorer som du kan få med Windows 11. Testet ger dig dock en klar bild av vad du ska leta efter när du ska köpa en ny dator.

De testade maskinerna ligger prismässigt i närheten av 10 000 kronor – några billigare och några lite dyrare, och det är de prisnivåerna du ska upp i om du vill ha en maskin av hög kvalitet som är både snabb och rymlig.

> Läs stortestet i PC-tidningen nummer 7/2022 eller i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...