Tack vare EU går det nu att strömma digitalt innehåll på semestern utomlands.

Det ska inte finnas några gränser för var du kan se filmer och annat digitalt innehåll inom EU.

Se Netflix inom hela Europa

EU tvingar bland andra Netflix och HBO att göra innehållet tillgängligt för prenumeranter även när de är utomlands.

1 april 2018 av Steffen Nielsen

Prenumererar du på Netflix har du kanske förgäves försökt att titta på film när du sitter på hotellrummet utomlands och i stället möts av meddelandet att filmen bara är tillgänglig i Sverige. 

Detta är nu historia. Från och med nu kan du använda dina abonnemang på filmtjänster som till exempel Netflix och HBO inom hela EU. Det fungerar i 30 dagar åt gången. Därefter måste respektive tjänst användas hemma igen innan det går att fortsätta titta utomlands.

Att strömmande material överhuvudtaget utgör ett problem utomlands beror på att varje land har sitt unika bibliotek av filmer och tv-serier. EU vill nu att biblioteken blir lika för medborgarna i alla länder inom EU. Detta är dock en segdragen historia eftersom rättigheterna för specifikt digitalt material skiljer från land till land.

Ta med Netflix på semestern

EU:s nya lösning går ut på att vi ska kunna se samma filmer på stranden i Portugal som vi gör hemma i soffan. Den tekniska lösningen för att åstadkomma detta ska leverantörerna av tjänsterna stå för själva.

Läs mer om de nya reglerna.

Tjänster som levererar fritt innehåll, till exempel SVT, får själva avgöra om deras digitala material ska vara tillgängligt utanför det egna landets gränser.

Med ett par hörlurar får du bättre ljud i din dator eller mobil - utan att störa omgivningen. Just nu får du dessa hörlurar från BPM tillsammans med två nummer av PC-tidningen samt e-boken "Allt du måste veta om strömmande film" för bara 59:90 kronor + porto. Du sparar 407 kronor. Läs mer om erbjudandet här.

Kanske är du intresserad av...