Årets nya aktörer på streamingmarknaden

Nu dröjer det inte länge innan 2021 knackar på dörren och det är dags att ta farväl av det nya decenniets första år. 2020 har rört upp ovanligt mycket känslor världen över. Det är också ett år som har förändrat många marknader negativt. Den digitala fronten har för det mesta klarat sig bra, inte minst streamingvärlden där nya aktörer har etablerat sig medan andra har slagit rekord.

4 december 2020

Att 2020 kommer att sticka ut i historieböckerna råder det inga tvivel om. I stora delar av världen har strikt social distansering blivit norm och vissa länder har till och med stängt sina gränser.

Dessa åtgärder har inneburit stora utmaningar för flera branscher, inte minst för de som livnär sig på en stadig och fysisk besökarström. Även nöjesvärlden har haft det tufft. Artister kan inte uppträda inför en livepublik och filmindustrin har tryckt på pausknappen.

Flera stora biografkedjor har fått stänga ner, för att inte tala om de mindre aktörerna. Inte nog med att man har behövt konkurrera mot Dreamfilm och andra tjänster som fulstreamar innehåll, man har också fått förhålla sig till minimala publikvolymer och ett barskrapat utbud av nyproducerade storfilmer.

På den digitala fronten har det däremot sett annorlunda ut. Fler beställer hem varor från onlinebutiker och underhållning som kan konsumeras i hemmet har av naturliga anledningar ökat i popularitet. Inte minst har det gått bra för många av streamingtjänsterna. Trots att konkurrensen ökar med nya aktörer att stånga sig mot har exempelvis Netflix och Viaplay slagit nya rekord. Här är de nya aktörerna som har letat sig in i streamingdjungeln:

Quibi

Kalla det ödets ironi, men streamingtjänsen som specialiserade sig på korta avsnitt lämpade för mobilen, blev en kort historia. Quibi lanserades i april, mitt under den första corona-vågen och lades ner i oktober. Jeffrey Katzenberg och Meg Whitmans två miljarder dyra experimentet flög helt enkelt inte, trots att man lyckades locka till sig kändisar som Anna Kendrick, John Travolta, Kevin Hart och Liam Hemsworth till sina serier.

Vad som kommer att hända med Quibis alla serier återstår att se, men gissningsvis kommer någon jätte att köpa upp dem till vrakpris. 

Disney+

Rent tekniskt sett började Disney Plus att lanseras i vissa utvalda delar av världen redan i november 2019, men det är först i år som den har blivit tillgänglig på bred front. Den 15 september landade tjänsten i Sverige och det sägs att den på bara tre veckor hade letat sig in i 450 000 svenska hushåll.

Disney har även varit smarta och låtit flera av sina storfilmer släppas direkt på Disney+ istället för att låta lanseringen vänta tills läget lättat på omvärldens biografer, något som har gjort intresset för deras streamingtjänst ännu större.

På juldagen släpper de Pixars animerade film Själen exklusivt på Disney+ som annars hade blivi en ordentlig publikmagnet för landets biografer.

HBO Max

Sedan slutet av 90-talet har HBO varit pionjärer inom skapandet av TV-serier. Några exempel på de ikoniska titlar de har producerat under åren är Sopranos, Six Feet Under, The Wire, Game of Thrones och svensktäta Chernobyl.

Tillsammans med filmjätten Warner Bros har de nu lanserat en ny streamingtjänst under namnet HBO Max och utökat sin katalog rejält. Här i Sverige har vi ännu inte fått ta del av HBO Max och det är oklart om vi kommer att få göra det framöver med. HBO har nämligen ett ganska komplicerat nät av olika tjänster där vi i Norden har tillgång till HBO Nordic.

Vad som är mest intressant med HBO Max är att de producerar originalinnehåll som inte nödvändigtvis kommer till HBO Nordic. Deras serie Love Life släpptes istället på C More och deras omtalade sci-fi-serie Raised By Wolves, som skapades av Alien-regissören Ridley Scott, dök upp på Comhem Play+.

Andra tjänster som har lanserats under 2020 är: Penny Play och Peacock.

Besök Filmtopp.se för mer läsning om vad som händer i streamingvärlden.

Kanske är du intresserad av...