mobilberoende blått ljus

Många är beroende av sina smartmobiler och utsätts då också för deras ljus. Här får du råd för hur du kan bryta ditt mobilberoende.

Slipp mobilberoende med smart app

Om du är mobilberoende finns det en app som kan hjälpa dig med en överblick över hur du använder telefonen och hur du slipper bli störd.

16 augusti 2018 av Steffen Nielsen

Telefonberoende drabbar inte bara tonåringar.

De flesta av oss känner nog igen oss i situationen att vi sträcker oss efter mobiltelefonen utan någon annan orsak än att det känns bra, och att vi vill undersöka om det har hänt något på internet sedan vi tittade senast för tio minuter sedan.

Somliga säger att det lättaste sättet att slippa smartmobilens tyranni är att lägga den ifrån sig. Verkligheten är dock inte lika enkel eftersom vi ju faktiskt även har nytta av telefonen och behöver använda den.

Slipp mobilberoende med appen Space

Ironiskt nog kan en extra app hjälpa till med problemet. Den heter Space och finns till iPhone och till Android-telefoner, och dess uppgift är att ge en omfattande överblick över hur ofta du använder mobiltelefonen - och till vad.

Appen utgår från att alla är mobilberoende på ett eller annat sätt. En del av oss kanske inte kan lägga ifrån oss jobbet eller tycker att vi inte klarar oss utan våra vänners uppdateringar på sociala medier, medan det för andra kan vara rena överloppshandlingar.

Första gången som appen används behöver du svara på en rad frågor som kretsar kring vad du tycker att du har för problem. Därefter kommer appen med rekommendationer, exempelvis:

  • Daglig tidsförbrukning
  • Vilka appar som inte ska få störa dig
  • Hur många gånger du får låsa upp låsskärmen varje dag

Space är en utmärkt app som kan ge dig självkännedom och detaljerade rekommendationer som faktiskt kan vara till hjälp. 

Hitta appen för iPhone och iOS här

Hitta appen för Android här

I PC-tidningens Fördelszonen finns fler än 300 säkra och noga utvalda program och appar som kan hjålpa dig att få ut mer av din dator, säkerhetsprogram och mycket mer. 

> Just nu kan du få ett nummer av PC-tidningen med full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kronor. Läs hela erbjudandet här

Kanske är du intresserad av...