Se vem som ringer och sms:ar

Undrar du vem det är som ringer? Säkerligen har du tänkt tanken när ett okänt telefonnummer dyker upp i telefonen. Här är några tips för att ta reda svaret.

18 februari 2023 av Redaktionen

Alla som äger en telefon får då och då samtal från okända uppringare vars telefonnummer inte finns i telefonboken.

Då kan det vara smart att ta reda på vem det är som döljer sig bakom telefonnumret innan man eventuellt ringer tillbaka.

Här är tre tips för att se vem det var som ringde.

1. Hitta uppringaren med Swish
2. Titta i telefonkatalogen
3. Sök efter numret på Google

1. Hitta uppringaren med Swish

Ett okonventionellt sätt att se vart ett telefonnummer leder är att använda betalappen Swish.

Starta appen och välj att betala. Fyll i telefonnumret och ange beloppet till en krona. Tryck på Klar och på Betala. Lugn – du kan avbryta betalningen i nästa steg.

Om telefonnumret är anslutet till Swish ser du nu i klartext vem mottagaren är. Välj att avbryta betalningen. Nu vet du vem det var som ringde eller sms:ade.

2. Titta i telefonkatalogen

Det gamla hederliga sättet att ta reda på ett telefonnummer är att använda telefonkatalogen. I dag känns det konstigt att alla i landet en gång i tiden fick tjocka telefonkataloger hemskickade, men det är faktiskt inte så länge sedan. De är bara sex år sedan Eniro fasade ut privatdelen av telefonkatalogen.

Numera finns den förstås på internet. Det fina med det är att den alltid är tillgänglig och uppdaterad. Förutom det faktum att vi sparar massor med papper och transporter.

Eniros Gula sidorna och Hitta är de två ledande nummertjänsterna på internet. Sök efter numret på båda tjänsterna, det händer ganska ofta att det finns i den ena men inte den andra.

Det går faktiskt att söka efter telefonnummer på Facebook också, men det kräver att mottagaren har registrerat sitt telefonnummer på sitt Facebook-konto.

> Läs fler smarta telefontrick

3. Sök efter numret på Google

Hittar du inget med Swish, Eniro eller Hitta kan du ta hjälp av Google.

Rör det sig om ett telemarketingföretag eller en bedragare är chanserna stora att det finns information om telefonnumret på internet. Det finns många hemsidor som samlar information om olika telefonnummer för att varna för oseriösa försäljare eller rena bedragare.

Om numret dyker upp på en sådan sida bör du inte ringa tillbaka.

Ibland går det dock inte att hitta numret. Uppringaren kan ha hemligt nummer eller använda ett kontantkort och då finns inte telefonnumret registrerat någonstans. Då får du själv värdera om det är värt att ringa upp.

Vill du inte själv avslöja ditt nummer kan du skriva #31# före telefonnumret du ska ringa till. Då ser inte mottagaren ditt nummer. I många mobiltelefoner går det också att ändra inställningarna så att ditt nummer inte syns.

> Se till att din mobiltelefon alltid har ström med en elegant powerbank. Just nu får du en på köpet tillsammans med 2 numra PC-tidningen för endast 148 kronor inlk leverans.

Kanske är du intresserad av...