Hållbar telefon

Så hittar du den mest hållbara telefonen

Att hitta en smartmobil som tål det mesta kan vara svårt. Vi ger dig några goda råd till vad du ska hålla ögonen öppna efter när du letar efter en hållbar mobil.

27 juni 2018 av Peter Skovbjerg Jensen

De flesta oss har nog råkat göra det någon gång - tappat mobiltelefonen i golvet, eller ännu värre i vatten - och nu fungerar den inte längre.

Måste det verkligen vara på det sättet?

Det finns många hållbara och vattentåliga, till och med vattentäta, mobiltelefoner på marknaden. Om du bara vet vad du ska leta efter, behöver du kanske aldrig mer uppleva en förstörd telefon.

IP-koden avslöjar hållbarheten

Det viktigaste att känna till när du letar efter en hållbar telefon är IP-koden som visar telefonens kapslingsklass. Den koden visar hur mycket telefonen tål när det handlar om smuts och vatten. Till exempel har Samsung Galaxy S9+ klassificeringen IP68, vilket betyder att den är damm- och vattentät.

En IP-klassificering på IP67 betyder att inte är tryckvattentät utan bara vattentålig, och IP57 att den är dammskyddad.

Den högsta klassificeringen är IP69, vilket betyder att telefonen är dammtät och tål att tvättas med högtryckstvätt.

Du kan läsa mer om klassificeringen här.

Läs om telefonen som du kan tappa i golvet här.

Mobiltelefoner som uppfyller militära standarder

Om du vill satsa på en extremt tålig telefon, då ska du se dig om efter en som uppfyller amerikansk militärstandard. Den är inte lika fastslagen som IP.klassificeringen, men har tydliga gränser för minimikraven för att tappas, damm, vatten, temperaturer, vibrationer och mycket annat.

Telefoner som uppfyller militärstandarden 810G används ofta på byggplatser och andra tuffa miljöer som vanliga telefoner inte skulle tåla. De är dessutom populära bland friluftsmänniskor som vill ha telefoner som tål nästan vad som helst.

> Läs allt om mobiltelefoner här

Kanske är du intresserad av...