Smartphone wifi

Ring över Wi-Fi med mobiltelefonen

Om det är dålig mobiltäckning när du är inomhus, kan du använda det trådlösa nätverket för att få en bättre signal. Men bara om du har rätt smartmobil och operatör.

10 november 2016 av Anders Daugaard

Element och tjocka väggar man ge upphov till dålig mobiltäckning inomhus, vilket kan göra det problematiskt att ringa och ta emot samtal med mobilen. Ny teknik gör det dock möjligt att använda Wi-Fi när telefonsignalerna är svaga.

Lösningen kallas "Wi-Fi Calling" eller Wi-Fi-samtal. Det finns gott om trådlösa nätverk, och tekniken gör det möjligt att använda de trådlösa nätverken för att förbättra telefonnätens täckning.

Med Wi-Fi aktiverat på smartmobilen, kommer den att välja det nätverk som har bäst signal. När telefonen har anslutit sig till det trådlösa nätverket, kommer samtalet automatiskt att kopplas vidare från datanätverket till en telefoncentral som skickar det vidare till mottagaren.

Tjänsten är introducerad hos operatören Tre, men både Telia och Telenor arbetar med en introduktion av tjänsten. Dessutom är det bara ett litet antal telefoner som erbjuder möjligheten att använda Wi-Fi-samtal.

Apple iPhone 7, 7 Plus, 6S, 6S Plus, 6, 6 Plus och SE.

Samsung Galaxy S7, S7 Edge, S6, S6 Edge och S5.

Om du har någon av dessa telefoner behöver du bara uppdatera till den senaste versionen av operativsystemet för att kunna aktivera funktionen. Kontrollera även med din operatör om de har hunnit börja erbjuda tjänsten.

Så här gör du med en iPhone

1. Gå in under Inställningar > Telefon > Wi-Fi-samtal. Du kan behöva ange eller bekräfta din adress för nödsamtal.

2. Om Wi-Fi-samtal är tillgängligt ser du Wi-Fi efter operatörsnamnet i statusfältet. Då går dina samtal via Wi-Fi-samtal.

Så här gör du med en Android-telefon

1. Gå in under inställningar och samtalsinställningar.

2. Välj WiFi-samtal och aktivera inställningen.

> Läs mer om telefoner här

Kanske är du intresserad av...