Sony i vand

Så får du liv i en dränkt telefon

Har smartmobilen blivit riktigt blöt, och vägrar att starta? Här du flera tips på hur du kan försöka få liv i den igen.

31 augusti 2016

Om du inte råkar äga en modern smartmobil från till exempel Samsung, Sony eller CAT, finns det nog ingen värre än att tappa sin dyra mobil i vatten. Den känsliga elektroniken tål helt enkelt inte fukt, och verkligen inte att tappas i toaletten eller i sjön. Tur i oturen är att många har hamnat i den situationen, och på internet finns det mängder med förlag på hur man kan få liv i telefonen igen. Här har vi tittat på de bästa tipsen som faktiskt har lyckats få liv i telefoner igen.

Lägg telefonen i en påse tillsammans med så många silica-påsar du kan hitta - du vet de där små påsarna med vad som ser ut som plastpärlor inuti som brukar följa med mär du köper elektronikprylar. Påsarna finns i flera olika storlekar, och även om du kanske inte behöver silica-påsar just nu är det bra att börja spara för du vet aldrig när du kan behöva dem, och ju fler du har desto bättre är det.

Lägg telefonen i okokt ris över natten. Det finns en chans att riset suger upp fukten och får telefonen torr.

Ett annat förslag kommer från YouTube-användaren Bret Martin använder en dammsugare för att torka telefonen. Det fingerar givetvis bäst på mobiler där det går att plocka bort baksidan och avlägsna batteriet. Här kan du se hur han bär sig åt:

Om det är soligt och varmt ute, lägg telefonen på en handduk i solen så att fuktigheten förångas. Tänk dock på att inte låta telefonen ligga i solen för länge, så solvärme kan vara nästan lika farligt för en smartmobil som vatten.

Oavsett vilket eller vilka av tipsen du testar, kom ihåg att alltid vänta minst ett dygn innan du försöker starta mobilen - om det finns fukt i telefonen är det stor risk att det blir kortslutning.

När allt hopp är ute och du har testat allt annat, då kan du försöka en sak till. Om telefonen ändå är död kan det ju inte bli värre, eller hur? Ett förslag som ska ha hjälp några användare på webbplatsen instructables.com är att plocka ut batteriet ur mobilen, rulla in telefonen i hushållspapper och lägga den i frysen i 15-20 minuter. Plocka ut den, montera batteriet, och försök starta mobilen. Om det inte hjälper kan du försöka med tio minuter till i frysen.

Du får ALDRIG: Använda en hårtork, eftersom värmen kan skada telefonen. Placera telefonen i mikrovågsugnen.

Kanske är du intresserad av...