Apples iPhone 8 och iPhone X står emot vatten

iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X står emot vatten och damm.

© Apple

Bra och dåliga nyheter om Apple iPhone X

Apple har visat upp tre nya iPhonemodeller. En av dem är iPhone X som enligt Apple själva är det största som har hänt iPhone sedan telefonen lanserades för tio år sedan.

13 september 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Vi är mitt i den stora lanseringssäsongen för nya mobiltelefoner. Nu har Apple visat upp tre nya iPhone-modeller i form av iPhone 8 och iPhone 8 Plus som båda är förbättringar av befintliga iPhone 7. Mer intressant är iPhone X som under gårdagens lansering var det som alla hade väntat på.

iPhone X är enligt Apple det största som har hänt iPhone sedan telefonen lanserades för tio år sedan. Den stora skillnaden mot tidigare modeller är att hela framsidan täcks av skärmen. Hemknappen är ett minne blott och de svarta kanterna är i över och underkant är borta. I alla fall nästan. I ovankant finns det ett litet svart fält kvar för den funktion som ersätter fingeravtrycksläsaren.

De goda nyheterna

iPhone X säljs i två färger, blankpolerad silver och mörk rymdgrå. Skärmen är på 5,8 tum och av en ny typ som Apple kallar Super Retina Display. Telefonen drivs av Apples senaste processor A11 Bionic som enligt företaget är 30 procent snabbare än processorn i iPhone 7.

En av de stora nyheterna är dubbelkameran på baksidan. Båda kamerorna är på tolv megapixel vilket Apple uppger ska ge en hel del nya möjligheter, till exempel teleobjektiv, ljusjustering i realtid och bättre färger.

Dubbla kameror i iPhone X

iPhone X har dubbla kameror på baksidan och en avancerad självporträttskamera på framsida.

© Apple

På framsidan finns en självporträttskamera som kan göra mer än att ta bilder av användaren. Den används även för ansiktsigenkänningen som används för att låsa upp telefonen. Med ett avancerat system av olika funktioner känner iPhone X igen sin ägare och låser då upp telefonen. Apple säger sig ha byggt ett säkert system som inte går att lura med fotografier eller verklighetstrogna ansiktsmasker. Däremot ska systemet hantera personlig förändring, till exempel ändrad hårfärg eller längre skägg. Systemet kan även användas för att skapa rörliga humörikoner med rörelser som följer det man säger. Apple menar att systemet kommer att ge upphov till en massa spännande funktioner, till exempel i spel.

Vill du veta mer om kamerorna i nya iPhone kan du läsa mer i vår systertidning Bonnier Digital Foto.

En annan nyhet är att iPhone står emot vatten och damm. Nya iPhone klarar IP67-standarden, vilket innebär att den tål alla dammpartiklar och att den kan nedsänkas i vatten ned till en meters djup.

Alla de nya modellerna har dessutom inbyggt stöd för trådlös laddning och Apple passar på att släppa trådlösa laddare som även fungerar med nya Apple Watch och hörlurarna AirPods.

Mindre goda nyheter

Utan att ha testat nya iPhone X vet vi att den tar ledningen inom ett område: Ingen telefon är dyrare. iPhone X kommer att kosta 11 495 kronor med 64 gigabyte och 13 195 kronor med 256 gigabyte.

Face ID låser upp iPhone X genom att läsa av användarens ansikte.

Det räcker att titta på iPhone X för att låsa upp den. En av de stora nyheterna är Face ID, som är Apples nya system för ansiktsigenkänning. 

© Apple

En av de funktioner som Apple talade om allra mest under lanseringen var ansiktsigenkänningen. Användarens ansikte ersätter nu både hemknappen och fingeravtrycksläsaren för att logga in i telefonen. Det må låta som ett jättekliv in i framtiden, men det gäller att tekniken fungerar klanderfritt i vardagen. Under presentationen var det lite si och så med det och när telefonen visades upp första gången fungerade det inte. Visa av tidigare erfarenheter hade Apple en backuptelefon som fungerade.

Nya iPhone kan förbeställas från och med den 27 oktober och den finns att köpa först den 3 november.

Kanske är du intresserad av...