iPhone Xs, iPhone Xs Max och iPhone Xr

Apple släpper tre nya iPhone-modeller och de första av dem kommer redan den 21 september.

© Apple

Apple lanserar tre nya iPhone-modeller

Samma utseende men tre storlekar och tre prisklasser. Apple står redo med tre nya iPhone-modeller och det innebär samtidigt att vi får ta farväl av två populära funktioner.

13 september 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Mitten av september är varje år Apple-vännernas stora högtid. Det är då som det brukar dyka upp nya iPhone och det är precis vad som hände i år också. Fast denna gång tog Apple i ordentligt.

De visade upp tre nya modeller på en gång: iPhone Xs, iPhone Xs Max och iPhone Xr. Apple vill att vi ska kalla dem iPhone ten s, ten s max och ten r, och inte som vi brukar säga iPhone xs, något som på engelska lätt blir excess – det vill säga överdrift.

Alla tre ser i stort sett likadana ut som redan existerande iPhone X. De saknar hörlursuttag och hemknapp, något som funnits med sedan iPhone introducerades 2007 och som försvann i och med iPhone X.

I och med årets lansering tar Apple adjö av hörlursuttaget eftersom det inte längre finns någon iPhone som har ett sådant.

Hemknappen är på god väg att gå samma öde till mötes. Visserligen säljs iPhone 7 och 8 fortfarande, men i alla de nya modellerna är den borta. Där är det ansiktsigenkänning som gäller.

iPhone Xs, iPhone Xs Max och iPhone Xr

Hemknappen och hörlursuttaget är borta i nya iPhone Xs.

Likheter mellan iPhone Xs, iPhone Xs Max och iPhone Xr

Gemensamt för de tre nya telefonerna är att skärmen går ända ut till kanten runt om och att de alla har den omtalade flärpen överst, det vill säga ett litet svart områden i skärmens överkant som rymmer kamera och sensorer för ansiktsigenkänning.

Alla tre har Apples nyutvecklade processor A12, som enligt företaget är 40 procent snabbare än den generation som sitter i iPhone X och iPhone 8.

Batteritiden ska vara längre jämfört med tidigare modeller. Beroende på modell uppger Apple att batterierna räcker mellan 30 och 90 minuter längre än föregående generation.

Skillnader mellan iPhone Xs, iPhone Xs Max och iPhone Xr

De största skillnaderna mellan de nya modellerna är skärmarna och kamerorna.

iPhone Xs och iPhone Xs Max har OLED-skärmar och en dubbelkamera på baksidan. iPhone Xr har en lcd-skärm och en enda baksideskamera.

Storleksmässigt är iPhone Xr på 6,1 tum och den kostar mellan 9 495 och 11 395 kronor. iPhone Xs är på 5,8 tum, med priser på mellan 12 795 och 17 195 kronor, medan iPhone Xs Max med sin 6,5-tumsskärm går på mellan 13 995 och 18 395 kronor.

iPhone Xs och Xs Max finns tillgängliga den 21 september, medan vi får vänta tills den 26 oktober för att kunna köpa iPhone Xr.

Andra modeller

Reagerar du på prislapparna har Apple kvar iPhone 7 och iPhone 8 i sortimentet. iPhone 7 med 4,5-tumsskärm kostar från 5 795 kronor.


Känner du inte för att köpa en ny mobiltelefon kan det vara skönt att ha extra batterikapacitet när strömmen börjar tryta i den gamla mobilen.

Just nu får du en kraftfull powerbank och 2 nummer av PC-tidningen för endast 59:50 kronor + porto och expeditionsavgift.

Kanske är du intresserad av...