iPhones strömsparläge

I iPhone finns det sedan tidigare ett strömsparläge som användaren kan välja att använda. Snart kan du även bestämma hur snabb telefonen ska vara när batteriet börjar bli dåligt.

© Shutterstock

Apple ger efter för kritiken

Efter häftig kritik låter Apple nu användarna själva bestämma om de vill prioritera prestanda eller batteritid i sina iPhone.

18 januari 2018 av Peter Skovbjerg Jensen

Apple upplever för närvarande en av sina största förtroendekriser. Det hela började när det visade sig att de med nya uppdateringar av operativsystemet iOS har sänkt hastigheterna i äldre iPhone för att skona batterierna - utan att informera kunderna.

Efter kritiken tänker Apple nu om.

I en intervju med amerikanska ABC News, lovar Apples vd Tim Cook att i och med nästa uppdatering av iOS kommer användarna själva att få bestämma.

Då kommer iPhone att varna när batteriet inte längre fungerar optimalt. Användaren kan då själv välja om prestandabegränsningen ska aktiveras eller inte.

Tim Cook rekommenderar dock att begräsningen inte stängs av eftersom funktionen införs för att förhindra att telefonen stängs av även om iOS visar att det finns ström kvar i batteriet.

Apple i kritikstorm

I december skrev iPhone-användare på forumsajten Reddit att deras telefoner blev snabbare när batterierna hade byts ut mot nya. Det är en stor nyhet eftersom batteritiden i vanliga fall inte påverkar prestandan. Det som däremot gör det är det strömsparläge som finns i iPhone, men det kan man aktivera själv. Det här var någonting annat.

Efter flera dagars skriverier i pressen medgav Apple officiellt att det drar ner hastigheten i äldre iPhone för att förhindra oförutsedd avstängning av telefonen.

Det gav upphov till massiv kritik och många iPhone-användare kände sig lurade.

Problemet är att många har köpt nya modeller av iPhone när de gamla telefonerna har känts för långsamma, utan att veta att det räcker att byta batteriet för att få tillbaka originalprestandan.

> Läs mer om iPhone 

Redaktionen rekommenderar: Ha alltid med dig en powerbank

Räcker inte batteriet i mobilen en hel dag rekommenderar vi en powerbank.

En powerbank är ett litet batteri som laddas upp hemma via usb. När batteriet börjar tryta i mobilen kan det laddas upp från powerbanken.

Just nu får du 2 nummer av PC-tidningen samt en elegant powerbank för ladda mobilen för endast 59:50 kronor.

Kanske är du intresserad av...