Få batteriet i mobilen att räcka längre – 7 tips

Har du varit med om att mobilen plötsligt dör och vill undvika det i framtiden? Här får du tips på saker som kan öka batteritiden på din smartphone.

31 oktober 2022 av Teknikhallen

De flesta har upplevt det där ögonblicket då de inser att deras telefon eller laptop är på väg att få slut på batteri och laddaren finns inte i närheten. För att undvika detta är det en fördel att veta hur man får ut det mesta av batteriet. De här tipsen fokuserar på mobilbatteriet, men flera av punkterna gäller även för surfplatta eller laptop.

1. Använd energisparläge på mobilen

Ett av de enklaste sätten att spara på batteriet är att använda energisparläge. Den här funktionen finns på de flesta telefoner och den inaktiverar vissa funktioner som använder mycket batteri, t.ex. lokaliseringstjänster och synkronisering av bakgrundsdata. Energisparläget minskar också skärmens ljusstyrka och inställningarna för tidsbegränsning innan skärmen slocknar.

2. Beställ smarta mobiltillbehör

Det finns många smarta mobiltillbehör som hjälper till att hålla din telefon vid liv. Mest grundläggande är att alltid ha en extra laddare i väskan eller på platser där du ofta befinner dig, till exempel jobbet. På Teknikhallen.se finns allt från skal och fodral till hörlurar och trådlösa laddare.

Ett fodral till mobilen kan hjälpa dig att minska skärmtiden, och därmed förbättra batteritiden, genom att du inte blir lockad av att hela tiden kolla notiser som dyker upp på skärmen. Fodralet skyddar både fram- och baksida av mobilen, så att du kan öppna upp det när du behöver använda mobilen.

3. Stäng av lokaliseringstjänster

Vill du inte använda energisparläge går det att stänga av lokaliseringstjänster manuellt. Många appar använder lokaliseringstjänster i bakgrunden, vilket kan ha stor inverkan på batteritiden. De flesta mobiler har en genväg för att switcha på och av tjänsten, annars finns den under inställningar.

4. Minska ljusstyrkan

Även skärmens ljusstyrka går förstås bra att reglera manuellt. För att underlätta i soligt väder finns det vissa skärmskydd med en slags anti-reflex, som gör att du kanske inte behöver ha skärmen på högsta ljusstyrka på grund av blänk.

5. Kontrollera om det finns programuppdateringar

Att hålla telefonens programvara uppdaterad är viktigt av många skäl, varav ett är ökad batteritid. När du får ett meddelande om att det finns en programuppdatering tillgänglig för din telefon, se till att ladda ner och installera den så snart som möjligt. Dessa uppdateringar innehåller ofta felrättningar och prestandaförbättringar som kan bidra till att öka batteritiden.

6. Avinstallera oanvända appar

Ett annat sätt att öka batteritiden är att avinstallera appar som du aldrig använder. Dessa appar kan fortfarande köras i bakgrunden och förbruka batteri. Det går ofta att se vilka appar som använder mest batteri under inställningar på telefonen. Vissa mobiler låter automatiskt inaktivera behörighet och annat på appar som inte använts på ett visst antal månader för att spara batteritid.

7. Begränsa din skärmtid

Det mest självklara men också avgörande tipset är att begränsa skärmtiden, alltså den tid du tittar på skärmen. Om du inte behöver använda telefonen för en viss uppgift, lägg undan den och ta en paus från skärmtittandet.

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att öka batteritiden i din telefon, och förhoppningsvis undvika de fruktade stunderna när telefonen är på väg att dö och du inte kan hitta en laddare.

Kanske är du intresserad av...