Doro 8080 smartphone för äldre användare
Doro 8080

Den diskreta assistansknappen på telefonens baksida kan användas för att snabbt tillkalla hjälp.

© Doro

Doro 8080: Ny smartmobil för äldre

Doro 8080 är en telefon med funktioner som vänder sig mot äldre användare. Den svenska tillverkaren har till exempel gjort det enkelt att kalla på hjälp.

2020 kommer en fjärdedel av Europas invånare att vara äldre än 60 år. 

Det vet telefontillverkaren Doro, och de har specialiserat sig på mobiltelefoner som vänder sig till den äldre delen av befolkningen.

Deras nyaste telefon heter Doro 8080, och även om den kanske till förväxling liknar de flesta andra smartmobiler har den en funktioner som vänder sig speciellt mot äldre användare.

Digital assistent hjälper till

Bland annat har Doro 8080 en inbyggd assistent vid namn Eva, som hjälper till att använda telefonen. När assistenten aktiveras frågar den vad användaren vill göra, för att sedan hjälpa till att guida och assistera. Det går även att använda extra hög volym och texten på skärmen är designad att vara lättläst.

Kalla på hjälp med assistansknappen

Till skillnad från andra smartmobiler, där ytan kan vara extremt hal eftersom telefonen ska vara blank och snygg, har baksidan på Doro 8080 med en yta som är gjord för att tvärtom ge så bra grepp som möjligt.

Telefonen har även en assistansknapp, för att det ska gå att snabbt kalla på hjälp utan att behöva skriva ett telefonnummer eller bläddra i kontaktlistan.

Doto 8080 kommer att finnas i handeln i september och priset blir en bit under 4000 kronor utan abonnemang.

Doro har även tidigare gjort smartmobiler som vänder sig till äldre användare.

Läs till exempel vårt test av Doro 8040 i Testzonen.

Kanske är du intresserad av...