BrandmobilTeaser

Därför exploderar mobilbatterier

Vad är det som får nya smartmobiler - som senast med Samsung Note 7 - att explodera? Vi har svaret.

25 oktober 2016

Moderna smartmobiler innehåller batterier av typen Litium-ion (eller litiumjon), och som du säkert har sett på nyheterna har den här batteritekniken vissa svagheter.

Senast har det varit Samsungs nyaste smartmobil, Note 7, som har börjat brinna till synes utan anledning, men även iPhone har varit inblandade i liknande incidenter. För Samsung betydde alla händelserna att Note 7 drogs tillbaka vilket resulterade i miljardförluster för företaget.

Hur kan moderna avancerade batterier plötsligt börja brinna?

Lithium-ion är den vanligaste batteritekniken i modern utrustning, och den fungerar genom att en uppsättning celler lagrar strömmen. De enskilda cellerna har en pluspol (anod) och en minuspol (katod), och mellan dem finns så kallade elektrolyter.

När batteriet laddas eller används, frigörs litiumjoner som rör sig genom elektrolyt och elektroner, vilka är på väg i motsatt riktning. Till skillnad från äldre batterier är litiumjonbatterier beroende av en inbyggd kontrollkrets som ska förhindra att batteriet överladdas, överhettas eller exploderar.

När litiumjonbatterier har exploderat har det nästan alltid berott på ett fel i kontrollenheten, vilket har lett till att batteriet har fått ta emot så mycket laddning att det har blivit överladdat och cellerna kollapsar.

Undvik att batteriet exploderar

  • Utsätt inte batteriet för extrema temperaturer, batteriet mår bäst mellan 0 och 45 grader.

  • Koppla bort telefonen från laddaren när batteriet är fulladdat.

  • Undvik fukt och vätska, om telefonen inte är vattentät (inte bara vattenskyddad, utan vattentät).

Kontrollera ditt Samsung-batteri på två sekunder

På den här webbplatsen har de upptäckt ett smidigt trick som gör att du kan kontrollera batteriet på ett par sekunder. Det kräver dock att batteriet kan plockas ut från telefonen, och när du snurrar batteriet på ett bord kommer eventuella förhöjningar på batteriet att upptäckas. Detta kan vara ett tecken på att cellerna håller på att utvidga sig så att batteriet kan gå sänder på ett farligt sätt. Läs mer här.

Läs mer om Samsungs exploderande Note 7

Kanske är du intresserad av...